Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin güneydoğusundaki Zeytun Mahallesi'ndeki Avad ailesine ait evi hedef aldı.
Saldırıda kadın ve çocuklar dahil 14 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Enkaz altında da çok sayıda kişinin kaldığı aktarıldı.
Ayrıca, İsrail güçleri Refah’ın doğusundaki Şevke bölgesinde sivillerin bulunduğu bir noktaya saldırarak iki Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yer alan Beni Suheyla beldesinde Buraym ailesine ait eve düzenlediği saldırıda biri çocuk iki kişi yaralandı.
Görgü tanıklarına göre İsrail askerleri, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde Azbet Abdu Rabbu bölgesi ve Beyt Lahiya’nın kuzeyinde de yoğun ateş açtı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail’in 18 Mart'ta saldırılarını yeniden başlatmasından bu yana, 855 Filistinli öldürüldü, 1869 kişi yaralandı.
Dünya Merkez Mutfağı: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda bir gönüllümüz hayatını kaybetti
ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (WCK), İsrail'in Gazze'de yemek dağıtımı yapılan mutfaklardan birini vurduğu saldırı sonucu bir çalışanının yaşamını yitirdiğini, 6'sının yaralandığını duyurdu.
Merkezi başkent Washington'da bulunan WCK'den yapılan açıklamada, İsrail füzelerinin, kuruluşun Filistinlilere taze ve besleyici gıdalar sunduğu saha mutfaklarından birinin yakınlarına isabet ettiği belirtildi.
Saldırıda "Jalal" isimli çalışanın hayatını kaybettiği, 6 gönüllünün yaralandığı kaydedilen açıklamada, "Herkes için barış ve kalıcı ateşkes istiyoruz." ifadesine yer verildi.
Dünyaca ünlü İspanyol kökenli şef Jose Andres'in kurucusu olduğu, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu WCK, Gazze'nin güneyinde ve orta kesimlerindeki onlarca farklı noktada bulunan mutfağıyla, yerinden edilmiş Filistinlilere her gün binlerce öğün yemek pişiriyor.
Can kaybı 50 bin 251'e yükseldi
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte Gazze'deki hastanelere 43 ölü ve 115 yaralının getirildiği kaydedildi.
İsrail ordusunun 19 Ocak'ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 896 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 1984 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin 251'e, yaralıların sayısının da 114 bin 25'e yükseldiği kaydedildi.
Hamas'tan Gazze Şeridi'ndeki insani felaketin derinleştiği uyarısı
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in faşist hükümeti, Gazze'ye yönelik tam ablukasını 27. gününde de sürdürerek gıda, yakıt ve ilaç gibi temel insani yardım malzemelerinin girişini tamamen engelliyor. Bu da İsrail'in acımasız savaşında insani felaketi daha da derinleştiriyor." ifadelerine yer verildi.
İsrail'in Gazze'de devam eden katliamların yanı sıra açlık ve susuzluğu silah olarak kullanmasının "uluslararası hukuka göre tam anlamıyla bir soykırım" olduğu vurgulanan açıklamada, İsrail'in bu suçları dünyanın gözü önünde işlediğine dikkat çekildi.
Hamas, uluslararası toplumu ve Arap-İslam dünyasını İsrail'in ablukayı kaldırması ve Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurması için acilen harekete geçmeye çağırdı.
BM: İsrail hava saldırılarında yüzlerce çocuk ve sivil öldürüldü
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
İsrail'in kısıtlamaları ve saldırılarının ardından Gazze'deki ateşkesin son bulduğunu hatırlatan Laerke, insani yardım stokunun çok düşük seviyelere düştüğünü bildirdi.
Laerke, "Gördüğümüz savaş eylemleri vahşet suçlarının ayırt edici özelliklerini taşıyor. 10 gündür insan hayatına ve onuruna karşı duyarsız bir saygısızlığa tanıklık ediyoruz." dedi.
Saldırıların, siviller üzerindeki hasarına işaret eden Laerke, "Hastaneler bir kez daha savaş alanı. Hastalar yataklarında öldürüldü. Ambulanslara ateş açıldı ve ilk müdahale ekipleri öldürüldü. İsrail hava saldırılarında yüzlerce çocuk ve sivil öldürüldü." diye konuştu.
İsrail'in tahliye talepleri nedeniyle son günlerde 142 binden fazla insanın yerinden edildiğini hatırlatan Laerke, birçoğunun ikinci veya üçüncü kez yerinden edildiğini dile getirdi.
Laerke, "Gazzelilerin gidecek güvenli bir yer ve hayatta kalma imkanı yok. Tahliye emirlerinin artık Gazze topraklarının yüzde 18'ini kapsıyor ve her geçen gün büyüyor. Tamamen kesilen insani erişim nedeniyle ateşkes sırasında kaydedilen ilerleme tersine döndü. Daha önce olduğumuz yere geri döndük. Bu defa durum, tedariklerin girişinin tamamen durdurulması nedeniyle daha kötü." diye konuştu.
Filistin halkının toplu olarak cezalandırıldığının altını çizen Laerke, "Uluslararası hukuk açık ancak rapor üstüne rapor yayınladığımız uyarılar, insanlığın en temel ilkelerine karşı tam bir saygısızlık olduğunu ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Laerke, BM Dünya Gıda Programı'nın (WFP) son güncellemesine göre, ajansın Gazze'de yaklaşık 5 bin 700 ton gıda stokunun kaldığını ve bunun en fazla iki hafta yeteceğini söyledi.
WFP ve gıda güvenliği sektöründeki ortaklarının, sınır geçişleri açılması halinde ulaştırılmaya hazır 85 bin tondan fazla gıda ürününün Gazze dışında beklediğini kaydeden Laerke, WFP'nin, kuşatma altındaki Gazze'de yaklaşık 1,1 milyon insanın temel ihtiyaçlarını karşılamak için ayda 30 bin ton gıdaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Laerke, Gazze'deki gıda ve yakıt fiyatlarının çok fazla arttığına da işaret etti.
DSÖ: 2 Mart'tan bu yana Gazze'ye hiçbir tıbbi malzeme ulaşmadı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Gazze'de İsrail'in kısıtlamaları ve saldırılarıyla bozulan ateşkes sonrası insanların kabusu yaşadığını bildiren Peeperkorn, gıda, su, barınak ve tıbbi malzemeler ile umutların tükendiğini bildirdi.
Peeperkorn, "2 Mart'tan bu yana Gazze'ye yönelik (İsrail tarafından) yardım ablukası sürüyor ve 18 Mart'tan bu yana şiddetin yeniden başlamasıyla daha da kötüleşiyor. 18 Mart'ta (İsrail saldırıları) şiddetin yeniden başlamasından bu yana 830 kişi öldü ve 1787 kişi yaralandı." dedi.
İsrail'in "tahliye taleplerinin" birçok kişinin hayatını tehlikeye attığını belirten Peeperkorn, insanların bu sebeple barınma imkanını kaybettiğini, bunun sağlığı da etkilediğini kaydetti.
Rik Peeperkorn, ciddi zorluklara rağmen 22 hastane ve 5 sahra hastanesinin kısmen işlevsel kaldığını belirterek, 4 sahra hastanesinin tamamen hizmet verebildiğini söyledi.
Gazze'deki tıbbi malzemelerin azaldığını bildiren Peeperkorn, "2 Mart'tan bu yana Gazze'ye hiçbir tıbbi malzeme ulaşmadı. Ayrıca, yardımlar Netzarim Koridoru'ndan geçemiyor ve bu da yakında yeni malzemeler gelmezse Gazze'nin kuzeyindeki sağlık tesislerini etkileyecek. Güvenli doğum ve doğumlar için gereken temel tıbbi malzemeler yakında tükenecek." diye konuştu.
Peeperkorn, yakıtın sınırlı olmasının birçok ambulansı kullanım dışı bıraktığını belirterek, malzemelerin tükenmesiyle bu sayının artacağına işaret etti.
"Gazze genelinde güvenli erişimin olmaması, DSÖ ve ortaklarının teslimat kapasitesini kısıtlıyor." ifadesini kullanan Peeperkorn, 18 Mart'ta Refah Sınır Kapısı'nın kapatılmasından bu yana tıbbi tahliyelerin yavaşladığının altını çizdi.
Filistin topraklarını gasp eden İsraillilerin Batı Şeria'da çobanlara yönelik saldırısında 5 Filistinli yaralandı
Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, saldırıda 70 yaşında bir kişinin de yer aldığı 5 Filistinlinin darbedilerek yaralandığı ve hastaneye nakledildikleri belirtildi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın görgü tanıklarına dayandırdığı haberine göre, Filistin topraklarını gasp eden silahlı İsrailliler, Batı Şeria'daki Halil kentinin güneyinde bulunan Mesafir Yatta bölgesinde hayvan otlatan Mahir Ahmed Muhammed ve oğlu Usame'ye saldırarak onları darbetti ve yaraladı.
Söz konusu İsraillilerin bölge sakinlerine yönelik saldırılarını sürdürmesi, aralarında 70 yaşında bir kişinin de bulunduğu 3 kişinin daha yaralanmasına yol açtı.
Filistin topraklarını gasp eden İsraillilerin ardından İsrail askerleri bölgeye baskın düzenledi. Bölge sakinlerinin evlerinde arama yapan askerler, bazı Filistinlileri gözaltına aldı ve kötü muamelede bulundu.
Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze'ye şiddetli saldırıları yeniden başlattı
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
Saldırıların yeniden başlatılmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 855'ten fazla Filistinli hayatını kaybetti, 1869'u aşkın kişi yaralandı.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 208'e, yaralıların sayısı ise 113 bin 910'a yükseldi.
Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas'a karşı "gittikçe artan askeri güçle" hareket edeceğini duyurdu.
Hamas ise "İsrail'in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını" açıkladı.
İsrail'in Gazze'ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü'nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatması dikkati çekti.