Kapalı pazar yerindeki etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, turunçgillerin en önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu, bölgede yetişen satsuma cinsi mandalinanın da tadıyla özellikle Avrupa ve kuzey ülkelerinde çok tercih edildiğini söyledi.
Şahin, İzmir'in ülke mandalina üretiminde üçüncü, satsuma cinsinde ise ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, "18 Ekim'de hasadına, 20 Ekim itibarıyla ihracatına başlandı. İlimizde yaklaşık 207 mandalina üreticimiz yaklaşık 10 bin dekarlık bir alanda iyi tarım uygulamaları yapıyor. Biyolojik ve biyoteknolojik mücadele kapsamında bakanlığımız destek sağlıyor. Bu iş bakanlığımızın yapabileceği bir iş değil. Bu iş ziraat odalarımızın, ihracatçı birliklerimizin ve diğer tüm sivil toplum örgütlerinin bir olup beraber olup başaracağı bir iş." diye konuştu.
Mandalina rekoltesinin bu yıl yüzde 13 civarında arttığını aktaran Şahin, 180 bin ton civarında üretim olduğunu sözlerine ekledi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da bereketli topraklara sahip Türkiye'de 55 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapıldığını anlattı.
Meyve sebze üretiminde ülkenin kendine yettiğini belirten Uçak, şunları kaydetti:
"Yüzlerce çeşit meyve sebzeyi yurt içinde tüketiyoruz, fazlasını da ihraç ediyoruz ve ülkemize önemli miktarda döviz kazandırıyoruz. Bu üretimi de bilinçli bir şekilde meyve sebzeyi üreten değerli çiftçilerimize borçluyuz. İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile ikinci yılını tamamladığımız 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' projemiz de narenciye ürünlerimize ekstra katma değer sağlamakta, bu projeye dahil olan üreticilerimizin ürünleri değerine değer katarak piyasaya sunulmaktadır. Son yıllarda mücadelemizi artırdığımız kalıntı probleminin kökten çözümünde de bu projemiz çok önemli bir dayanak oluşturmaktadır." - AA
-Uşak Haber