Konuyla ilgili olarak şu ifadeler kullanıldı; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonlarının, tamirhanelerin, servislerin, kamu kurum/kuruluşlarının, belediyelerin, madencilik faaliyeti gösteren işletmelerin ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin 1/1/2021 tarihine kadar 21/12/2019 tarihli 30985 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevrimiçi programlarına kayıt olması ve izin belgesi almasının gerekmekte olduğu ve izin belgesi olmayan kuruluş, tesis ve işletmelerin motor yağı değişimi yapmasının mümkün olmayacağı bildirilmiştir.

Bu kapsamda motor yağı değişimi yapılan işletmeler/tesisler tarafından; Entegre Çevre Bilgi Sistemi/Atık Yönetim Uygulamasına kayıtların sağlanması ve Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin 13’üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanlarının kurulması başta olmak üzere ekte yer alan belgedeki yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.”

Motor Yağı Değişim Noktası (MOYDEN) izin belgesi izlenecek yol

1-İşyerine 200 lt metal kırmızı boyalı varil konulacak. Varilin bulunduğu yer zemini beton kaplı yağmur ve kardan etkilenmeyen yerde olmamalıdır. Varil bulunduğu yere Atık motor yağı yazılmalı ve tehlikeli atık cinsini gösterir ‘’13 025 08’’ kodlu tabela konulmalıdır.

2-Varilin bulunduğu yerin renkli fotoğrafları 4 tarafından çekilmelidir. Çekilen fotoğrafların renkli çıktıları alınmalıdır.

3-Başvuru dilekçesi çıktı alınmalı ve eklerdeki istenilen evraklar hazırlanmalıdır.

4-Dilekçe ve evraklar çevre şehircilik müdürlüğüne teslim edilmelidir.

5-Atık Yağ bilgi sistemine kayıt yapılmalıdır.

6-Belge şu anda ücretsiz verilmektedir.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim