Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko'nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer Derin, İzmir ve çevresinde yaşamış ilk toplulukların yaşam şekilleri ve kültürel mirasını anlattı.
Derin, Smyrna'daki insan izlerinin 100-150 bin yıl öncesine kadar uzandığını, ilk Egelilerin mimarisi, tarım ve hayvancılık temelli yaşam biçimleriyle özgün bir toplum yapısına sahip olduklarını ifade etti.
Egeli toplumların atık bırakmayan bir yaşam anlayışı benimsediğini belirten Derin, "Evleri birbirinden ayrı ve her evin kendi bahçesi var. Bu özgürlüklerine olan düşkünlüklerini ve bireysel alan ihtiyaçlarını gösteriyor." dedi.
Derin, evlerin dizaynının kanal etrafında yer almasından dolayı Egelilerin suyu yöneten bir toplum olduğunu belirterek "Gökdere'den gelen suyu yönlendirmişler ve yerleşimin tam ortasına almışlar. İki tarafını da set duvarlarıyla çevirmişler. Dolayısıyla yaşam alanına ilk suyu getiren topluluktur diyebiliriz. Kontrollü kullanımla set duvarlarını her dönemde yükselterek taşkınları engellemişler." diye konuştu.
Panter avının İzmir'de prestij unsuru olduğunu aktaran Derin, neolitik çağ çanak çömleklerinde panter motiflerine sıkça rastlandığını vurguladı.
Söyleşi sonunda müze müdürü Canko, Derin'e teşekkür belgesi takdim etti.
AA