Çocukken Ramazan davulcularının peşine takılan ve hevesle davulculuğa başlayan KarahallıYeter Cankardeş, hayatını davulculuk ve ayakkabı boyacılığıyla kazanıyor. Davul çalmaya bir hevesle başlayan ve kendini bildi bileli Ramazan davulculuğu ve düğünlerde davulculuk yaparak hayatını kazanan Yeter Cankardeş, 14 yaşından beri davulunu yanından ayırmıyor. Uşak’ta aynı zamanda ayakkabı boyacılığı yapan Yeter Cankardeş, davulun teknik özellikleriyle ilgili de bilgi verdi.

Davulun tokmak tarafının erkeç derisinden yapılması gerektiğini ve çubuk kısmının da dişi küçükbaş derisinden olacağını belirten Yeter Cankardeş, “Hayvanın cinsiyetine göre deri seçimi, davulun sesini ve dayanıklılığını etkiler” dedi. 


Uşak’ın Karahallı ilçesinde yaşayan Yeter Cankardeş, küçük yaşta davulculuğa merak sardı. Çocukken Ramazan davulcularının peşine takıldığını ve bu sayede davulculuğu öğrendiğini belirten Yeter Cankardeş, “Çocukken davulun sesi kulağıma çok hoş gelirdi ve davulcunun peşine takıldım. Son zamanla davul çalmaya karar verdim ve kendi kendime nasıl çalınacağını öğrendim. Bir dönem Ramazan davulculuğu yaptım ve sonradan, yürümekte güçlük çektiğim için bıraktım” dedi. 


“Yıllardır davulculuk yapıyorum. Çocukluktan beri davulculuk yapıyorum” diyen Yeter Cankardeş, “Şu anda Karahallı’da ağırlıklı olarak davul çalışıyorum. Davulun tokmak tarafında erkeç derisi olur, çünkü burası tokmak tarafı dayanıklı olması için. Tokmağı vurunca deri zedelenmez ve çubuk tarafı da dişi deriden olacak. Normalde davulcun özelliği budur” ifadesini kullandı. -HABER/ ÇİĞDEM TURAN
 

Editör: Mevre Kaya