Gündem

Kesilen ağaçların hesabı sorulacak

Murat Dağı Yok Olması Platformu Sözcüsü Funda Özakcura, Simav’ın Eğrigöz mevkiine yapılması planlanan altın madeni projesine karşı eylem yapıldığını ve kesilen ağaçların hesabının sorulacağını bildirdi.

Abone Ol

Uşak ve Kütahya’daki altın madeni projelerine karşı yoğun bir mücadele veriliyor. Murat Dağı’na yapılmak istenen altın madeni projesini yanı sıra Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Yunan ortaklı bir madencilik şirketi de, Uşak’ın kapı komşusu olan Simav’ın Örencik köyüne bağlı Eğrigöz mevkine altın madeni yapmak için girişimlerde bulundu. Madenin yapılması için bölgedeki çok sayıda ağacın kesileceği ve Uşak’ı da besleyen su kaynaklarına destek olan 2 bin 181 metre yükseklikteki Eğrigöz Dağı’nın zarar göreceği ifade edildi. Söz konusu durumu protesto etmek için önceki gün bir eylem yapıldı ve bu eyleme Uşak’taki çevreciler de destek verdiler. Maden projesi kapsamında bölgeden her yıl 850 kilogram altın çıkarmasının planlandığı ve madenin ruhsat alanı olan 21 bin 850 dönüm alanda, bulunan ağaçların bir bölümü kesildi. Ve su kaynaklarının kirleneceği endişesi hakim olmaya başladı. Tıpkı Murat Dağı’na yapılacak olan altın madeni projesinde olduğu gibi burada da çok sayıda dinamit patlatılması planlanıyor. 

Projeye karşı dava açılırken, Uşak ve çevresine yapılmak istenen altın madeni projesinin bir an önce durması gerektiğini belirten Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Özakcura, bir mesaj verdi. Söz konusu maden şirketine seslenen Akcura, “Az kaldı, altın madeni iptal davasını da kazanıp o ağaçların ahını, fitil fitil alacağız senden! Eğrigöz'deki altın madenini hemen açabilsin diye Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile acele kamulaştırılan tarım arazileri için, Cumhurbaşkanlığına karşı açılan davalar kazanıldı. Danıştay "Cumhurbaşkanlığı Kararında, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen acele kamulaştırma prosedürünün uygulanması için gerekli olan acelelik halinin somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varıldığından, dava konusu Cumhurbaşkanı Kararının dava konusu parsele ilişkin kısmında hukuka uyarlık görülmemiştir" kararı verdi. Dava sürerken 27 köylünün arazisine zorla giren, yüzlerce meyve ağacını kesen, bağları bozan, köylü kendi tarlasına giremesin diye etraflarını çitle çeviren şirket bu hukuksuzluğunun bedelini ödeyecek” ifadesini kullandı. ÇİĞDEM TURAN