Kilo Vermenin Altın Kuralları

Abone Ol

Diyetisyen olduğumu söylediğimde en çok sorulan sorulardan biridir;

- Nasıl kilo verebilirim?

-Ne yemeliyim?

Bu sorularla çok karşılaşmamızın nedenini Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2019 verileri açıkça önümüze sermektedir. Boy ve kilo değerleri incelendiğinde; Toplumda 15 yaş ve üstü obez bireylerin oranı 2016 yılında  yüzde 19,6 iken, 2019 yılında yüzde 21,1 oldu. Cinsiyet ayrımında bakıldığında,  2019 yılında kadınların yüzde 24,8'inin obez ve yüzde 30,4'ünün obez öncesi, erkeklerin ise yüzde 17,3'ünün obez ve yüzde 39,7'sinin obez öncesi olduğu görülmüştür. Verileri Ege Bölgesi özelinde inceleyecek olursak obezite artışı yüzde 42 ile Türkiye’de en çok Ege Bölgesinde olmuş. Ege bölgesinde erkeklerin yüzde 39.8’i fazla kilolu, yüzde 28.6’sı obez, yüzde 1.1’i morbid obez (kişinin ideal kilosundan 45 kg daha ağır olduğu veya iki katına ulaştığı obezite evresi), kadınların yüzde 30.5’i fazla kilolu, yüzde  37.8’i obez, yüzde 5.7’si morbid obez, toplamda ise bireylerin yüzde 35.3’ü fazla kilolu, yüzde 33.1’i obez, yüzde 3.3’ü morbid obez şeklinde veriler açıklanmıştır.

BİLİMSEL VERİLERİN AÇIKÇA ORTAYA KOYDUĞU OBEZİTE ARTIŞIYLA NASIL MÜCADELE EDERİZ, KİLO VERME SÜRECİ NASIL İŞLER, NELER YEMELİYİZ, NELER TÜKETMEKTEN KAÇINMALIYIZ…

Bu süreçte,  üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümünden lisans eğitimini almış stajlarını başarıyla tamamlamış, danışanlarının sağlığını önemseyen mesleki etik değerlere sahip olan ayrıca kişiye özel diyet sistemini benimsemiş diyetisyenlerle çalışmak gerekmektedir. Diyetisyen eşliğinde yaşınız, kilonuz, boyunuz, cinsiyetiniz, yaşam tarzınız, alışkanlıklarınız, beslenme özellikleriniz, vücut gereksinimleriniz vs. gibi çoğu etken değerlendirilmelidir. Beslenme rutininizde yapılan hatalar tespit edilmeli sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yerine sağlıklı alışkanlıklar kazandırılmalıdır.

KİLO VERMENEN ALTIN KURALLARINI ŞU ŞEKİLDE SIRALAYABİLİZ;

  • Yeterli su tüketilmelidir. Su ihtiyacınızı gün içinde fiziksel aktiflik dereceniz, hava sıcaklığı, mesleğiniz, cinsiyetiniz gibi etkenler belirler. Maalesef toplum olarak bu ihtiyacımızı asitli içecekler, çay, kahve gibi içeceklerle karşılıyoruz. Oysa bu içecekler vücuttaki suyun atılımını artırır ve vücudunuzun susuz bırakır böylece aç hissedilmesine neden olurken tatlı yeme isteğini de uyandırır.
  • Yağlı gıdalardan, kızartmalardan kaçınmalı pişirme yöntemlerini haşlama, fırın ve ızgara olarak tercih etmelisiniz.
  • Öğün atlamamalısınız atlanılan öğün çok fazla acıkmaya diğer öğünden gerektiğinden fazla yemek yenmesine neden olur.
  • Yemek yeme hızı çok önemlidir yemekler sakin bir şekilde yavaş yavaş yenilmeli böylece porsiyon kontrolü sağlanır ve tokluk hissedilerek kaçamakların önüne geçilir.

En önemlisi kilo vermek için kendinize zaman tanımalısınız bu bir süreçtir bazen hızlı ilerlerken bazen yavaş adımlar atmak zorunda kalınabilinir diyetisyeninizle bu süreci bilinçli bir şekilde yürütebilirisiniz.