UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Soğanlı bir bitki olan salebin Uşak’ta yetiştirilmesi için daha önceki yıllarda denemeler yapıldı.

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinde alınan bilgilere göre Uşak’ta  açık alanda ekimi gerçekleştirilen salebi soğuk vurdu. Bunun üzerine örtü altına alının bitkiden burada da istenilen verim elde edilemedi. Yetkililer son derece nazik bir bitki olduğunu ve genellikle deniz kıyısına yakın bölgelerde yetiştiğini ifade etti. Ülkemizde şu an Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinin denize yakın olan bölgelerinde salep yetiştiriciliği yapılıyor. 

WhatsApp Image 2024-01-09 at 10.43.27 (1)

Ancak Uşaklı üreticiler vazgeçmiyor geçmiş dönemde İzmir bölgesinden getirilen salep soğanlarının başarısız olması üzerine şimdilerde Karadeniz bölgesinde getirilen ve görece soğuğa biraz daha fazla dayanımı olan bir tür üzerinde çalışmalar devam ediyor.

SALEP YETİŞTİRMEK YASAK MI? 

Doğada yetişen salep türlerinin bazıları endemik olduğu için bilinçsizce toplanarak tükenmesini önlemek amacıyla; Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) göre toplanması yasaklanmıştır.

Konuya ilişkin bilgi veren Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  yetkilileri denemek amacıyla 10 metrekareyi geçmeyen ekimlerin yapılabildiğini ancak Uşak’ta salep yetiştirip satmak isteyenlerin muhakkak kendileriyle irtibata geçmesi gerektiğini vurguladı.

İZİNSİZ SALEP YETİŞTİRİP SATMANIN CEZASI NE KADAR?

Salebi doğadan toplamak ve izinsiz olarak üretip satmak cezaya tabi. Bu ürünü alan kişiler de aldıkları salebin faturasını ibraz etmek zorunda. Salebi izinsiz üretip satmak, doğadan toplamanın cezası ise 200 bin lirayı buluyor.

HABER  / BAYRAM ALİ KELEŞ – ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Zülal Karadedeli