Ekonomi

Kırmızı helva nasıl yapılır? İşte Uşak Gelin helvasının tarifi

Uşak’ta gelinlere özel yapılan kırmızı helva nasıl pişiriliyor? Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaretle koruma altına aldığı gelin helvasının malzemeleri neler? İşte tüm detaylar;

Abone Ol

Uşak, Simav, Gediz ve çevresinde bir dönem düğünlerde gelinler için ikram edilen ‘gelin helvası’ veya diğer adıyla kırmızı helva, coğrafi işaretle korunuyor. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ağustos 2021’de, Türk Marka Kurumu’na coğrafi işaretle tescillettiği Uşak Gelin Helvası, kırmızı rengi ve gözle görülür ceviz içiyle dikkat çekiyor. 
Bir çok market ve pazarlarda satılan Uşak Gelin helvasında; su, beyaz toz şeker, buğday unu, tahin ve ceviz içi bulunuyor. 
Katı, homojen, ince lifli yapısı ve renk olarak kırmızı ve tonlarında renge sahip olan kırmızı helvanın rengini neyin verdiği de merak ediliyor. Uşak helvasına gıda boyası yerine genellikle kırmızı pancarın kendi doğal rengi öz olarak ekleniyor. Aroma verici olarak vanilya, vanilin ve etil vanilin ile harmanlanan kırmızı gelin helvası, bölgede ve yurt genelinde sevilen bir lezzet olarak ön plana çıkıyor.
1 ÇUVAL ŞEKERLE 140 KG KIRMIZI HELVA YAPILIYOR! İŞTE MALZEMELER
-50 kilogram beyaz toz şeker,
-35 litre su, 
-25 kg tahin, 
-10 kg ceviz içi, 
-20 kg buğday unu, 
-Toplam malzemenin yüzde 1’i kadar limon tuzu
-Toplam malzemenin yüzde 1’i kadar kırmızı pancar suyu
UŞAK’IN KIRMIZI HELVASI NASIL YAPILIR?
Uşak’ta kırmızı helva olarak bilinen Gelin Helvası için ilk olarak su ve şeker kaynatılır. 35 litre su ve 50 kilogram şekerle kıvamlı bir şerbet elde edilir ve ağdalı olan bu yapının homojenleşmesi için iyi karıştırılması gerekiyor. 
Helva yapımında en önemli nokta, karıştırma kısmıdır ve istenen kıvam elde edildikten sonra, sitrik asit yani limon tuzu eklenir. Şurup halini alan karışıma sırasıyla tahin, buğday unu, pancarın kırmızı özüyle renklendirici ile aroma ilave edilir. Unun topalak olmamasına özen gösterilmeli ve bu konuda dikkatli olunmalı. Son olarak ceviz içi elenen karışım paslanmaz kazanda pişirilir ve bu işlem çok uzun sürmez. Kıvamı alan ürün, dolum tanklarına konur ve 1 gün soğuduktan sonra tüketime hazır hale gelir. 
HABER:  MERVE KAYA