3. Sayfa

Kışladağ Altın Madeni Daha Ne Kadar Genişleyecek?

Murad Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Kışladağ Altın Madeninin faaliyet süresini 2013 yılındaki ÇED raporunda 17 yıla çıkardığını hatırlattı. Akcura, madenin halen sahasını genişlemek için sondaj çalışması yaptığını iddia etti.

Abone Ol

Kışladağ Altın Madeni Uşak ili, Ulubey ve Eşme ilçeleri sınırında, Gümüşkol köyü yakınlarında yer alıyor. 2006 yılı itibariyle işletilmeye alınan ve hali hazırda işletilmekte olan Kışladağ Altın Madeni Zenginleştirme Tesisi Proje alanı, Ege Bölgesi’nde, İzmir’in yaklaşık 180 km doğusunda ve Uşak il merkezinin yaklaşık 40 km güneybatısında yer alıyor.
MADEN ŞEHRE DAYANDI
Maden 2011 ve 2014 yıllarında iki sefer kapasite artışına gitti. Akcura bu genişlemeyi gösteren bir haritayı paylaşarak madenin önümüzdeki dönemde nerelere kadar genişlemeyi planladığını sordu. Akcura; “ Bölme’nin üstünden baktığımızda Kışladağ gelmiş şehre dayanmış. Saha genişletmek için son çalışmaları ve su taşkınları neticesinde TÜPRAG’ın 2013 yılında saha genişletmek için hazırladığı ÇED dosyasını okumaya başladım. Burada Uşak’a 35 kilometre mesafedeydi ondan sonra kaç tane daha ÇED raporu çıkartıldı? Saha genişlemesi ne oldu? Bunlara bakmak lazım. Bir de orada karayolu ile diyor ama kuş  uçumuna vurulduğunda bu daha yakın. Etki alana karayolu dinlemiyor” dedi. 
Kışladağ Altın Madeninin 2011 yılındaki ÇED dosyasında faaliyet süresinin 12 yıl olarak belirlediğini ancak 2013 yılında bu sürenin 17 yıla çıkardığını hatırlatan Akcura ; “Sahasını genişletmek için sondaj çalışmaları yaptığına göre 2029’da bitirecek mi? Yeni bir ÇED daha mı hazırlayacak? Kaç yıl daha devam edecek?” şeklinde konuştu. 


MADENİN BÖLGEYE VERDİĞİ ZARALAR İNCELENMELİ
Kışladağıyla ilgili ‘bölgede zaten tarımsal olarak verimsizdi, çoraktı, maden burada çok bir şey yok etmedi’ şeklinde bir şehir efsanesi olduğunu söyleyen Akcura; “ Ben birkaç haftadır Ulubey ve Eşme etrafındaki köyleri geziyorum, dağlara gidiyorum. Baktığımda her taraf bereketli toprak, tarım var hayvancılık var. Şirket bu ÇED dosyasında 2013 yılında 1400 ile 1800 arasında işçi çalıştırdığını iddia ediyor. Şu an kaç kişi çalışıyor bilmiyorum ama 2013’te bölgede tarım ve hayvancılık azaldı bizim sayemizde istihdam oluştu diyor. O tarım ve hayvancılık neden azaldı? O köyler neden boşaldı? Bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörü bu maden ocağından ne kadar etkilendi? ” dedi. 


EŞME VE ULUBEY’İN YER ALTI SULARINDAKİ ARSENİK ORANI YÜZDE 700 KADAR ARTTI
Akcura, Kışladağ Altın Madeni'nin Efem Çukuru Altın Madeninin arsenikten civaya dek onlarca ağır metal içeren çöpünü de Uşak'ta depoladığını ileri sürdü. Akcura konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “ TÜPRAG çok rahat bir şekilde söylüyor, Efem Çukuru da dahil olmak üzere çevredeki madenlerden çıkartılan cevherlerde de burada işlenecek diyor. Kendi çıkardığı yetmiyor çevrenin ağır metal çöpünü de buraya yığıyor. Neyi ne kadar yığdı?  İl Sağlık Müdürlüğünün geçen yıl Uşak Belediyesinin organize ettiği bir çalışmada açıkladığı veriler var. Eşme ve Ulubey bölgesinde yer altı sularındaki arsenik oranı son 10 yılda 70 ve 700 kat arasında arttı diyor. Bunun Kışladağ Altın Madeni ile bağı nedir?”
HABER / HALİL ASLAN