Konu hakkında bilgi veren Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş bu tarz dolandırıcılık yöntemlerinde teknoloji ile sonradan tanışmış kişilerin hedef alındığını söyledi.
Dolandırıcılar bu yöntemlerinde sosyal medya platformuna ücretli reklam verdiklerini, sosyal medya platformunun bu reklamı yayınlamaktan geri kalmadığını ifade eden Keleş bu reklamların teknolojiye çok fazla hakim olmayan yaş grubuna yönelik kurgulandığını söyledi.
Keleş yapılan sahteciliği ve dolandırıcılığı şu şekilde anlattı: “ Siz orta yaş üzerindeyseniz (özellikle 45-50 yaş üstü) çok kullandığınız sosyal medya mecrasında gezinirken karşınıza çok bilinen bir alış veriş merkezinin kendi logosu, renkleri ve sloganıyla hazırlanmış bir ürün reklamı çıkıyor. Tabi siz görsellere odaklandığınız için üst kısımda yer alan linkte ne yazdığına çok dikkat etmiyorsunuz ve tıklıyorsunuz. Karşınıza yine klon bir site çıkıyor, yani reklam verdiğini zannettiğiniz o alış veriş merkezinin yine zannettiğiniz sitesinde dolaşıyorsunuz ancak dolaştığınız ve muhtemelen sipariş verdiğiniz site “klon” bir site yani sahte.”
NASIL ANLAŞILIR?
Keleş bu tarz yanıltıcı reklamlara karşı vatandaşın dikkatli olması gerektiğine vurgu yaparken nelere dikkat edilmesi konusunda şu önerilerde bulundu: “ İlk önce bir malın, eşyanın rayiç bir bedeli vardır, ilgi çekmeyen isteyen dolandırıcılar o mamulün fiyatını piyasanın neredeyse yarı fiyatına satılıyormuş gibi gösteriyor ve “büyük fırsat” “büyük indirim”, gibi klişelerle sizi ağlarına düşürmek istiyor. Bir defa şunu bilmek lazım bedava peynir her zaman fare kapanında bulunur. Karşımıza böyle bir fiyat çıktığında hemen inanmanın yerine sorgulamalı ve kaynağını irdelemeliyiz. Zaten işi bilenler ilk önce yönlendirilen sitenin adres çubuğuna bakar burada ilgili AVM’nin adıyla sanıyla alakasız bir yere gittiğini gördüğünüzde muhakkak bunun bir dolandırıcılık girişimi olduğunu anlayabilirsiniz”
HABER : HALİL ASLAN