Ayakkabı tamirciliği, toplumda göze çok fazla gelmeyen mesleklerden biri olarak dikkat çekiyor. Ayakkabı tamircileri kendi işlerini yapıyorlar ve küçük bir atölyede emek yoğun bir şekilde kazandıkları parayla geçimlerini sağlıyorlar.
Uşak’ta ayakkabı tamircilerini ağırlıklı olarak 35 yaş ve üzeri kesim daha çok tercih ediyor. Gençlerin sökülen veya tamirle kullanabilecek durumdaki ayakkabılarını anneleri ve babaları tamircilere götürüyor. 
Bu nedenle gençler ayakkabı tamirciliğini çok fazla tanımıyor ve nasıl bir meslek olduğuna dair de fikir edinemiyorlar. 
Anne ve babalar çocuklarını bu meslekte yetiştirmek için daha istekli olmalı. Fakat herkesin kafasındaki en temel sıkıntı, “Bu zamanın çocuklarına söz geçmiyor, hiçbiri söz dinlemiyor” şeklinde oluyor.
Uşak’ta ayakkabı tamirciliği yapan Ali Özkaya da benzer dertleri yaşıyor. Çocukların bu mesleğe ilgi duymasını isteyen Ali Özkaya, ayakkabı tamirciliğinin ciddi bir geri dönüşüm faaliyeti olduğunu aktarıyor. 
Özkaya, “Ayakkabı tamirciliği çok köklü bir meslek ve önceleri sayımız daha fazlaydı. Şu anda 12 tanede ayakkabı tamircisi var. Bu rakam elbette düşük ve Uşak Merkez nüfusu baz alındığında ortalama 21 bin kişiye bir ayakkabı tamircisi düşüyor. Önceleri 1 kişinin 1 hadi bilemedin 2 çift ayakkabı olurdu. Şimdi vestiyerler ayakkabılıkla dolup taşmış durumda. Ayakkabı tamirciliği ciddi bir geri dönüşüm işidir ve israfın önüne geçilmesi için mutlaka yaygınlaşmalıdır. Fakat çırak bulmadığımız için mesleğin ilerisini pek göremiyoruz. Ayakkabı tamirciliğiyle yıllardır hayatımı idame ettiriyorum. Mesleğimi seviyorum ve bu işi sevecek gençlerin olmasını istiyorum” dedi. 

Muhabir: Berkay Özyayla