Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi internet sitesinden paylaşılan kılavuzda turizm amaçlı kiralama izin belgesi şu şekilde tarif edildi: “Kiraya verenin konutunu gerçek veya tüzel kişilere en fazla yüz gün süreyle kiralamasına izin verilmesi amacıyla kültür ve turizm bakanlığı veya konutun bulunduğu ilin  il kültür ve turizm müdürlüğü tarafından düzenlenen belgedir.”

EVİNİ İZİNSİZ KİRALAYANLARA HER BİR KONUT İÇİN 100 BİN LİRADAN BAŞLAYAN CEZALAR UYGULANIYOR

Kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçla (eğitim, sağlık, iş, gezi, spor vb) kullanılacağına bakılmaksızın,  konutların 100 gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama izin belgesi alınması zorunluluğu bulunuyor. İzin belgesi olmaksızın  turizm amaçlı kiralama yapanlara, her bir konut için yüz bin Türk Lirasından başlayan idari para cezaları uygulanıyor.

KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLİYOR ?

Konutun mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere (Tapu kütüğünde  üst hakkı veya intifa hakkı tescilli ise  belge mülkiyet hakkı sahibine değil, bu hakların sahiplerine verilir. Her iki hak  da tapu kütüğünde tescilli ise belge intifa hakkı sahibine verilir.)

Yüksek nitelikli konutlarla (rezidanslar) sınırlı olmak üzere, talepte bulunulması durumunda,  rezidansı kiralama yetkisine sahip konut işletmelerine (Yönetim ve Pazarlama İşletmeleri) verilir.

NASIL BAŞVURU YAPILIR ?

- Elden veya posta ile yapılacak başvurular dikkate alınmıyor. Bu nedenle başvuru yapacak kişilerin e-devlet  kullanıcı adı ve şifresi olması zorunlu. Yabancı kimlik numarası olmayan kişilerin vekaletle başvuru yapması gerekiyor.

- Tüzel kişiler adına başvuru temsile yetkili kişiler tarafından yapılabiliyor.

- Başvuru  e-Devlet üzerinden yapılacağından,  başvuruda sunulacak olan tüm belgelerin taranarak *.pdf  formatında dijital suretlerinin hazırlanmış olması gerekiyor

- Aynı binada(blokta) bulunan aynı kişiye ait konutlar için tek başvuru yapabiliyor

Whatsapp Image 2024 08 03 At 12.12.39

HANGİ BİLGİ VE BELGELER İSTENİYOR?

Kanuna göre, konutun bulunduğu binaya, başvuru yapılan konut sayısına, konutun yüksek nitelikli konut (rezidans) olup olmamasına, başvuru sahibinin  niteliklerine bağlı olarak farklı bilgi ve belgelerin sunulması  gerekiyor geniş bilgi Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yayınlanan kılavuzdan edinilebilir.

İZİN BELGESİ SAHİBİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

Bahse konu izin belgesine sahip kişilerin yerine getirmesi gereken yükümlülükleri ise kılavuzda şu şekilde sıralandı:

a) Kiralanan konutu yukarıda belirtilen niteliklerini sağlar şekilde kullanıcıya teslim etmek.

b) Asgari olarak, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmak/yaptırmak, haşere ile düzenli olarak mücadele etmek ve buna ilişkin kayıtları muhafaza etmek.

c) Site veya bina yönetimi tarafından alınan kuralları yazılı olarak veya çevrimiçi ortamda kullanıcılara bildirmek.

ç) 26/6/1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ile 24/3/2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülükleri yerine getirmek.

d) Bakanlıkça hazırlanacak plaketi konutun girişine asmak.

(2) İzin belgeli konutun odaları ayrı ayrı sözleşmeye konu edilerek farklı kişilere kiraya verilemez.

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Ünal