UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Kulakta çınlama veya tıp literatüründeki adıyla "tinnitus"u, gerçekte olmayan zil sesleri, hışırtılar ve uğultular gibi sesleri duyma durumu olarak tanımlayan Öztüran: “ Günümüzde, çok gürültülü ortamlarda bulunma, fazla cep telefonu kullanımı, yüksek volümlü müzik dinleme, çevresel ses kirliliğinin artması ve hatta Covid-19 enfeksiyonu gibi faktörler nedeniyle kulak çınlaması sorunu giderek yaygınlaşmaktadır. Hatta her 15 kişiden biri hayatının bir döneminde kulak çınlaması problemiyle karşılaşmaktadır.” Dedi.
Özturan'a göre, erken teşhis ve tedavi son derece önemli çünkü çınlamaya neden olan etkenin erken tespiti, tedaviye yanıtı kolaylaştırır ve ileride işitme kaybı gibi sorunların önüne geçebiliyor.
Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan'ın kulak çınlamasına yol açan 10 önemli etkeni ve önemli önerileri:

Whatsapp Image 2024 04 17 At 12.41.49 (1)
1- Akustik Travma: Ani ve şiddetli ses dalgalarına maruz kalma, özellikle müzisyenlerde ve gürültülü ortamlarda çalışanlarda işitme kaybı ve kulak çınlamasına yol açabilir.
2- Meniere Hastalığı: İç kulaktaki basınç artışına bağlı olarak gelişen bu hastalık, işitme kaybı, çınlama ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Stres kontrolü ve diyet, tedavide önemli bir rol oynar.
3- Kulak Zarında Oluşan Delik: Dış kulak yolundaki kir veya saç gibi yabancı maddeler, kulak zarında delik oluşumuna neden olabilir ve buna bağlı olarak çınlama sorunu ortaya çıkabilir.
5- Orta Kulak Yolu Enfeksiyonları: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen bu enfeksiyonlar, kulakta çınlama ve işitme kaybına neden olabilir.
6- İç Kulak Kireçlenmesi: Otoskleroz olarak da bilinen bu durum, orta kulaktaki kemiklerin kireçlenmesiyle oluşur ve genellikle işitme kaybı ve çınlama belirtileriyle kendini gösterir.
7- Kulak Sinirinin İyi Huylu Tümörü: Akustik nörinom adı verilen bu tümörler, işitme sinirini sıkıştırarak işitme kaybı ve çınlama sorunlarına yol açabilir.
8- Bazı Hastalıklar: Yüksek tansiyon, kontrolsüz diyabet, yüksek kolesterol, anemi ve demir eksikliği gibi hastalıklar kulak çınlamasına neden olabilir.
9- Kullanılan İlaçlar: Bazı antibiyotikler, idrar söktürücüler veya kan sulandırıcı ilaçlar kulak çınlamasına yol açabilir.
10- Ağır Metal Zehirlenmeleri: Ağır metal zehirlenmeleri, denge bozukluğu, işitme sorunu ve kulak çınlamasına neden olabilir.
Beyin Tümörleri: Nadir de olsa, beyin tümörleri kulak çınlamasıyla kendini gösterebilir.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ