Uşak’ta yıllardır arıcılıkla uğraşan Emekli Öğretmen Mehmet Samancı kuraklığın arıları zor durumda bıraktığını söyledi. Samancı konuya ilişkin şunları söyledi: “ Toprak kuru olduğu zaman çiçek olmuyor, çiçek olmazsa doğal olarak bal da olmuyor.  Geçen sene bu günlerde birinci hasadı yapmıştık ama şu anda hiçbir şey yok. Geçen yıl çok güzeldi Uşak Nisan, Mayıs aylarında yağmur almıştı. Bu yıl ise kurak geçti, toprakta nem olmadığı zaman bitkiler nektar vermeden öldü, arılar bunlardan faydalanamadı.”

Whatsapp Image 2024 06 22 At 15.29.39

“YAĞIŞ OLMAZSA ARILARIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ TELEF OLACAK”

Böyle bir ortamda arıların sulak alanlara ve daha yüksek rakımlara taşınması gerektiğini vurgulayan Samancı: “ Bu da ekonomik bir yük, akaryakıt fiyatları başını aldı gitti, bizim için arıları taşımak dert oldu, nakliye ücretleri elimizi kolumuz bağlıyor, tek umudumuz yağış… Yağış olmazsa maalesef arıların büyük  bir bölümü telef olacak şeklinde konuştu.”

Whatsapp Image 2024 06 22 At 15.29.19

“BÖYLE GİDERSE BAL ALAMAYACAĞIZ”

Uşak Bal yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Gündüz de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede arılarının şu anda aç olduğunu besleme yapmadıkları için de arı mevcudunun her geçen gün azaldığını söyledi. Akkeçili Köyünde 50 kovan arısının bulunduğunu söyleyen Gündüz: “ Temmuz başında bal hasadı yapmamız lazım ama şu an kovanlarda bir gram bal yok, arı kendi yiyeceğini bile çıkaramadı. Kuraklık nedeniyle ortalık birden kavruldu.  Çörek otu bile bal vermedi bir haftada bitti. Bekliyoruz.. tek umudumuz diken, çakır- çengel dikeni imdadımıza yetişmezse arıları mecburen beseleyeceğiz ve bal alamayacağız”

HABER : BAYRAM ALİ KELEŞ / DUYGU BEKMEZCİ

Editör: Zülal Karadedeli