UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Geçen yıl yaşanan 6 Şubat Depremlerinden sonra buralarda hız kazanan inşaat faaliyetlerinin sektördü zaten eksik olan mavi yakalı ihtiyacını daha da artırdığını ifade eden Alp; “hatta iş makinesi operatörlerinin maaşları mühendis maaşını 2’ye, 3’e, 4’e katladığını görüyoruz. Yetişmiş noktasal elemanların ücretleri Türkiye ortalamasının birkaç katı seviyesine yükseldi ve Avrupa ortalamasına yaklaştı.” Dedi.
TÜİK verilerine göre Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 arttı.
En fazla artış ise inşaat sektöründe meydana geldi. Sektörde Kasım 2022 tarihi itibariyle 1 milyon 597 bin 274 ücretli çalışan sayısı bulunurken bu rakam Kasım 2023 tarihinde 1 milyon 760 bin 942’ye yükseldi. Bu rakam yüzde 10’luk bir artışa tekamül ediyor.
DEPREM BÖLGESİNDE YAPILAN İNŞAATLAR İŞÇİ SAYISINI ARTIRDI


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede başlayan hızlı yapılaşmanın inşaat işçisi sayısının artmasının en önemli nedeni olduğunu söyledi. Birçok şehirden deprem bölgesine inşaat ustası, inşaat işçisi gittiğini ifade eden Alp; “ Bu kişilerin kayıt altına alınmasından dolayı inşaat sektöründe yoğun bir çalışan artışı olduğu gözlemleniyor fakat Uşak bazlı düşünürsek, ilimizde 2022 yılındaki inşaat sektöründe çalışan kişi sayısı azaldı. Bu arkadaşlarımız deprem bölgesine çalışmak için gittiler.” Dedi.
MAVİ YAKALI İŞÇİ ÜCRETLERİ AVRUPA ORTALAMASINA YAKLAŞTI


Türkiye’de daha önceleri de inşaat sektöründe yeteri kadar kalifiyeli eleman sıkıntısı çekildiğini vurgulayan Alp: “ Deprem sebebiyle kabaca 1 milyon konutun yapılması için çalışacak eleman noktasında da sıkıntılar var ama mecburen vasıfsız insanlar kısa sürede alaylı çalışmasıyla, usta ilişkisine benzer çalışmalarla yetiştirilmeye çalışılıyor. Endüstri Meslek Liseleri veya Çıraklık Eğitim Merkezlerinde yapı bölümlerinde çok sınırlı sayıda kişi sisteme giriyor. Gerçek anlamda çıraklık bölgesinden yeteri kadar eleman yetişmiyor. Onun için mavi yakalı personel açığı fazla hatta iş makinesi operatörlerinin maaşları mühendis maaşını 2’ye, 3’e, 4’e katladığını görüyoruz. Yetişmiş noktasal elemanların ücretleri Türkiye ortalamasının birkaç katı seviyesine yükseldi ve Avrupa ortalamasına yaklaştı.” Şeklinde konuştu. 
Deprem bölgesindeki inşaatların yaklaşık olarak 4 yıla kadar biteceğini söyleyen Alp Türkiye’deki konut ihtiyacının doyma noktasında geldiğini ve 3 yıl içerisinde inşaat sektöründe mavi yakalı çalışan bulamama sorunun günümüzdeki kadar yoğun bir şekilde yaşanmayacağını ileri sürdü.  
İMALAT SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN SAYISI AZALDI


TÜİK tarafından paylaşılan bilgilere göre ücretli çalışan sayısının en fazla azaldığı sektör imalat sektörü oldu. Kasım 2022’de bu sektörde 4 milyon 730 bin 792 kişi çalışırken Kasım 2023’de bu sayı 4 milyon 664 bin 751’e düştü.
HABER / HALİL ASLAN

-Uşak Haber

Editör: Mevre Kaya