ALİ ARASLI // Sanat güneşi Zeki Müren’in de destek olduğu ve İstanbul’daki Uşaklı dernek ve vakıfların öncülüğünde yapılan ve 2010’da İl Özel İdaresi tarafından 3 milyon 500 bin TL gibi bir paraya satılan İstanbul’daki Mola Otel’in parası, kamu bankalarında mevduat hesabına yatırılmasına ve yaklaşık 9 milyon TL olmasına rağmen, hiçbir şekilde kullanılmadı ve durduğu yerde değer kaybetti.
Haziran 2010’da Uşak İl Genel Meclisi’nin onayı ile satışa çıkarılan ve 3 milyon 5 bin TL gibi bir paraya o dönemde satılan Mola Otel, 12 Eylül Darbesinden önce, İstanbul’da bulunan Uşaklı dernek ve vakıflar tarafından inşa edildi. İstanbul Fındıkzade’de bulunan Mola Otel’in yapımı için bir dönem yoğun bir kampanya yapıldı ve sanat güneşi merhum Zeki Müren de bu bina için para bağışladı. Mola Otel yapıldığı dönemde bir süre amacı için kullanıldı fakat araya 12 Eylül 1980 askeri darbesi girince, otelin mülkiyeti, Uşak Valiliği adına Uşak İl Özel İdaresine geçti. Daha sonra bu otel kiraya verildi ve uzun süre kira parasını ödemeyen işletmeci nedeniyle, otelin satışına dair bir projeksiyon ortaya kondu. O dönemde AK Partili Uşak İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Atasorkun tarafından otelin satışının doğru olacağına görüş birliği olduğu ortaya sunuldu. Fakat bu karara CHP ve MHP’li üyeler karşı çıktı. Oy çokluğu ile verilen kararla satışa çıkarılan Mola Otel’den Uşak İl Özel İdaresi 3 milyon 650 bin TL gibi bir gelir elde etti.
PARA KAMU BANKASINA MEVDUATA KONDU
Otelin satışıyla elde edilen gelirin kamu bankasında mevduat hesabına konulduğu, önceki gün yapılan Uşak İl Genel Meclisi toplantısında gündeme geldi. Otelin satışından elde edilen gelirin kent adına kullanımı için İl Genel Meclisi Üyelerinin konuyu Plan ve Bütçe Komisyonuna sevki oylandı. Toplantının ardından görüştüğümüz bir kaynak, söz konusu otelin satışının ardından paranın değerlendirilmediği ve bunun yerine kamu bankalarında mevduat hesabına yatırıldığını belirtti. Bugün paranın yaklaşık olarak 9 milyon TL gibi bir rakama ulaştığını, fakat günümüz koşullarında bunun çok yüksek bir rakam olmadığını belirten aynı kaynak, “Bu görüştüğümüz taşınmaz İstanbul Fatih Fındıkzade’de bulunan ve daha önce Mola Otel olarak kullanılan binaydı. Bu binanın satışı daha önce yapılmış ve buradan bir gelir elde edilmiş. Fakat para o dönemde bir yatırıma dönüşmemiş ve bankaya konulmuş. Para bankada dura dura 9 milyon TL gibi bir rakama çıkmış. O günün şartlarında belki iyi bir paraya satılmış bu otel ama, parayı değerlendirme noktasında bir noksanlık durumu da beraberinde gelmiş. Şimdi bugünün değerine bakıldığında otelin parasının pul olduğunu görüyoruz. Bu paranın kullanılması ve ilimiz adına yatırıma dönüşmesi lazım. Keşke o dönemde her hangi bir yatırım yapılsaydı da bu para durduğu yerde değer kaybetmeseydi” dedi.
İSTANBUL FINDAKZADE’DE BİR OTELİN FİYATI BUGÜN 57 MİLYON İLE 250 MİLYON TL ARASINDA
Sahibinden.com internet satış sitesine bakıldığında İstanbul Fatih Fındıkzade’de bulunan ve oda sayıları değişken satılık otel binaları göze çarpıyor. Aynı bölgede 21 odalı bir otel binası 57 milyon TL’ye satışa çıkarılırken, 82 odalı bir otel binası da 200 milyon TL’ye satışa konulmuş durumda. Bu rakamlara bakıldığı zaman Mola Otel’in bugünkü mevduat değerinin çok daha üzerinde bir fiyat ettiği de anlaşılıyor.
O DÖNEMDE, MUHALEFET VE İSTANBUL’DAKİ STK’LAR BU SATIŞA KARŞI ÇIKMIŞTI
Satışın yapıldığı dönemde, İstanbul’daki Uşaklı sivil toplum kurumları ve kentteki muhalefet partileri, bu satışa karşı çıkmışlardı. İstanbul’daki Uşaklılar Derneği’nin o dönemdeki Başkanı Cahit Karahan bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın yapıldığı sırada söz alan Avukat Mesut Özkan “Mola Otel, İstanbul’daki Uşaklı işadamları ve hayırseverlerden toplanan yardım ve bağışlarla yapıldı. Mehmet Atasorkun vasıtasıyla Uşak il Özel İdaresi kendi ayağına adeta kurşun sıkmıştır. Böylece kimseden yardım ve bağış toplamak mümkün olmayacaktır. Atasorkun’un deyimiyle biz durumdan vazife çıkarmıyor hakkımızı istiyoruz. Bu konuyu Atasorkun vicdanında sorgulamalıdır” demişti.
ATASORKUN, BU PARAYLA HAMAMBOĞAZI’NA 5 YILDIZLI OTEL YAPILACAĞINI İDDİA ETMİŞTİ
Öte yandan eleştirilere o dönemde cevap veren Mehmet Atasorkun, 2010 yılında, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Elde edilen gelirin ne şekilde kullanılacağına yönelik bir fakir birliği var. Para kesinlikle altyapı işlerinde kullanılmayacak. Paranın bir kısmı ile İstanbul’da bir mülk satın alınması planlanıyor. Uşakevi olarak kullanılacak bir yapı yapılacak. Kalan para ile de Uşak’a akar gelir getirecek alanlarda kullanılacak. Banaz Hamamboğazı’na içinde 5 yıldızlı termal otel, konferans salonları gibi sosyal tesisleri olan yapılar yapılacak. Bunun yanında sürpriz hizmetler de yapılacak. Bunu da Turizm Bakanlığı’nın sağladığı uzun vadeli düşük krediler ile yapılmasını planlıyoruz. Yatırımcı bekledik gelmedi” demişti. Atasorkun’un açıklaması, 14 Haziran 2010’da kentteki yerel gazetelerde yayınlanmıştı.