Özel Haber

Montanistler 1500 yıl önceki vatanlarına “Uşak”a Geliyorlar

Milattan sonra 2. Yüzyılda Anadolu’da Hıristiyanlığın içinden ortaya çıkan Montanizm milattan sonra 6-7’nci yüzyıla kadar varlığını sürdürdü. Bu tarihten sonra kayıplara karışan Montanistler halen Uşak’ı ziyaret etmeye devam ediyor.

Abone Ol

Her yıl bahar aylarında Amerika Birleşik Devletlerinin Montana Eyaletinden gruplar halinde Uşak’a gelen ve turist kafilesi şeklinde dolaşan Montanistler Karahallı ve Eşme’de bulunun ve kendilerince kutsal sayılan dağlarda ayin yapıyorlar. Zaman içinde inançlarında da değişiklikler olan montanistler Hz. İsa’nın bu bölgeye ineceğine inanıyor.


Konu hakkında isminin açıklamasını istemeyen bir araştırmacı,  gazetemize yaptığı açıklamada bu grupları birkaç yıl boyunca Uşak’ta gördüğünü en sonunda içlerinden yaşlı birisini konuşmaya ikna ettiğini ve bu bilgileri kendisinden edindiğini aktardı.

Montanist inancına göre hz isa'nin ineceği Ömerçalı tepesinin karşısındaki tepede geçmiş uygarlıklara  ait kalekol  izleri -  (Fotoğraf /  Alp Arslan Dur)

Montanist inancına göre hz isa'nin ineceği Ömerçalı tepesinin karşısındaki tepede geçmiş uygarlıklara  ait kalekol  izleri -  (Fotoğraf /  Alp Arslan Dur)


Uşak Üniversitesi Eski Rektörlerinden  Prof. Dr. Adnan Sişman  Misyonerlik Faaliyetleri ve Uşak’ta Montanizm’e Dair Çalışmalar başlığı altında yayınladığı makalede konuya ilişkin şu ifadelere yer veriyor; “ Montanistlerin 2. yüzyılla 6. yüzyıl arasında yaşadıkları şehir Pepuza’nın İncil’in sonunda belirtilen kıyâmet gününde gökyüzünden yeryüzüne inecek “Yeni Kudüs” (Jerusalem) olduğuna ve Pepuza’nın da Karahallı’nın Karayakuplu mevkiinde olduğuna dair bir iddianın -belgelerle henüz açık olarak ortaya konulmamış bir durumda- desteklenmesinde ihtiyatlı olmak zarureti vardır. Ayrıca böyle bir iddianın, özellikle Katolik dünyasında sapık bir mezhebi yeniden gündeme getirdiği düşünülebileceğinden, itibar görmeyebileceği de kuvvetle muhtemeldir. 20. Yüzyılın sonları ve 21. Yüzyılın başında Uşak’ın Karahallı ilçesinde Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Peter Lampe ve ABD’den Prof. William Tabbernee yönetimindeki kazı ekibi tarafından yapılan yüzey araştırmalarında ortaya çıkan bazı bulguları misyonerlik ile ilgili bilgiler ışığında da değerlendirmek sağlıklı bir sonuca varabilmek bakımından önemlidir. Bu ekip tarafından Uşak’ın Karahallı ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında “Yeni Kudüs” olarak da adlandırılan ve İncil’de Hıristiyanlığa ait bir tarikatın merkezi olarak geçen Pepuza kenti (Karahallı-Karayakuplu Köyü) ile Montanist kilisesinin ortaya çıkarıldığı ve böylelikle dünyanın kayıp 7. mezhebi olarak bilinen Montanizm’in de bulunduğuna dair görüşler ileri sürülmüştür”
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ