Gündem

MURAT DAĞI’NDA GÜNLÜK 7 BİN TON DİNAMİT PATLATILMASI, FELAKETLERE SEBEP OLABİLİR

MURAT DAĞI’NDA GÜNLÜK 7 BİN TON DİNAMİT PATLATILMASI, FELAKETLERE SEBEP OLABİLİR

Abone Ol

Uşak'ta Murat Dağı'nı Yok Olmasın Platformu, alanda tekrar ÇED raporu için mücadele eden altın madeni şirketinin bölgedeki su kaynaklarına zarar vermemesi için Ankara'ya gitti. Uşak Kent Konseyi Başkanı Mehmet Kurnaz ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, burada günlük ortalama 7 bin ton patlayıcı kullanılacağını ve bunun bölge açısından çok büyük sakıncalar doğuracağını belirtti.

Uşak'ta Murat Dağı'nı Yok Olmasın Platformu, alanda tekrar ÇED raporu için mücadele eden altın madeni şirketinin bölgedeki su kaynaklarına zarar vermemesi için Ankara'ya gitti. Ankara’daki programa kentteki bir çok sivil toplum kurumları ve milletvekilleri de destek verdi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve Uşaklı olan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz da destek verdi. Ankara'ya gidiş için kentten otobüslerin kaldırılacağı ve platforma katılan Kent Konseyi ve diğer sivil toplum kurumu temsilcileri, Uşak Belediyesi'nin destekleriyle hazırlanan otobüslere binerek, ÇED raporunu görüşecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek için yola çıktı. Yolculuk öncesi kısa bir açıklama yapan Uşak Kent Konseyi Başkanı Mehmet Kurnaz, kentteki bütün sivil toplum kurumları olarak ortak bir paydada buluştuklarını ve amaçlarının kentin ve bölgenin su kaynağı olan Murat Dağı'nı korumak olduğunu belirtti. Kurnaz, "Burasıyla ilgili yeniden ÇED başvurusu yapıldı ve alandaki ağaçların büyük bölümü kesilecek. Sadece büyük ağaçları baz alarak, başlangıçta 200 bin ağacı kesmeyi düşünüyorlar. Tabi bunun yanında bir de günlük yaklaşık 6 ton 930 kilogram yani neredeyse 7 tonluk bir dinamit patlatılması söz konusu. Bu olursa, Allah korusun bölgemizde hem susuzluk, hem de çok ciddi deprem riskleri olur" dedi.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura da, söz konusu ifadelerin doğru olduğunu ve bölge için başvurulan yeni ÇED talebini inceleyerek, söz konusu rakamları gördüklerini söyledi. Akcura, "Şu anda Ankara'ya hazırlık yapıyoruz ve yarın durumu bakanlığa ileteceğiz. Günlük burada ortalama 6 ton 930 kilogram gibi bir dinamit patlatılması söz konusu. Ayın 26 günü bu patlatmaların olacağı ifade ediliyor. Bir savaşta dahi bu kadar dinamit kullanılmaz diye düşünüyoruz. Bu memleketin suyu, buğdayı ve doğası altından değerlidir. Tonlarca altınınız olsun, fakat içecek bir yudum suyunuz, yiyecek bir lokma ekmeğiniz olmasın işte o zaman fakirsinizdir. Zaten kuraklık nedeniyle bütün dünya su sorunu çekiyor. İlerleyen yıllarda su, altından ve petrolden daha kıymetli hale gelecek. Murat Dağı'nı korumak için Ankara'ya gideceğiz ve bütün şehir, ilimizi ve bölgemizi korumak için tek yürek halinde hareket edeceğiz" ifadesini kullandı.

Anadolu Export firması yetkililerinin ÇED raporunda bölgede sadece birkaç çeşme olduğuna dair iddialarla konuyu gündeme getirdiğini öne süren Akcura, “Murat Dağı’nın Ege Bölgesi’nin yaşam kaynağı olduğunu madencilikten muaftır. Biraz aklı ve vicdanı olan hiç kimse bu dağ için böylesi bir ÇED dosyası hazırlamazdı. Bu yıl dediler ki bu sefer siyanür kullanmayacağız’ umurumuzda değil. Çünkü 212 bin ağacı kesip bu bölgeyi ağaçlardan temizleyeceğiz diyorlar. Hayata düşman bir ÇED dosyası bu. 5 yılda günlük 7 ton dinamit patlatacak bu bölgede yağışı yaratan unsurları ve suyu yok edecek" dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Patlama yapılacak yere kayak turisti mi gelir? Burada günde 7 tona yakın patlatma yapılacak ve ettik tuttuk falan diyorlar. Burada yaşayan insanlara yazık değil mi, kesinlikle Murat Dağı’nda maden açılmasına biz izin vermeyeceğiz. Çünkü burası Uşak’ın ana damarı gibidir. Su kaynağının başıdır. Sadece Uşak değil bölge için hayati bir önem taşıyor. Yapmayın etmeyin, lütfen burasını biz korumalıyız ve mücadelemiz sonuna kadar sürecektir” dedi.

Konuyla ilgili finansal bir hesap yapan İYİ Parti Ankara Milletvekili, Merkez Bankası eski Başkanlarından olan aslen Uşak Eşmeli Durmuş Yılmaz, “150 bin ons altın çıkaracaklarını söylüyorlar. Bu 4.6 ton altın ediyor. Bugün bunu 1650 dolar üzerinden hesaplarsak, bunun toplam karşılığı 245 milyon dolar ediyor. 245 milyon doları elde etmek için onca ağacı keseceksiniz ve onca dereyi kapatacaksınız. Bir dağı yok edeceksiniz ve doğayı hareket ettireceksiniz. Doğa hareket edecek ve hareket edecek bu doğanın nasıl bir iklim değişikliğine yol açacağına dair bir öngörü var mı? Bize verilen cevapta bu yok ve bu ÇED raporu el yordamıyla yapılmış”  dedi.