Gündem

Murat Dağı’nda kurtuluş umudu

İlimizin ve Ege Bölgesinin su, bolluk ve bereket kaynağı Murat Dağı için bir kurtuluş umudu doğdu.

Abone Ol

Uşak Valisi Salim Demir, Gediz ve Simav belediye başkanlarının kendisini ziyaret ederek Murat Dağı’nda maden aranmasına karşı olduklarını belirttiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED süreci değerlendirmesinde Uşak ve Gediz halkının hassasiyetini göz önüne alarak yakın zamanda maden aranması için hazırlanacak  ÇED raporuna olumsuz görüş verdiğini açıklayabileceğini kaydetti.

AK Parti Uşak Milletvekili Av. Mehmet Altay da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin maden arama süreci ile ilgili ÇED raporuna olumsuz baktığını açıkladı.

“MURAT DAĞI’NDA MADEN ARANMASI KONUSU GÜNDEMDEN ÇIKACAK”

Uşak ilinin su ihtiyacının ve oksijenini karşılayan Murat Dağı’nda maden arama işinin tamamen durdurulacağı umudu doğdu.

AK Parti Uşak Milletvekili Avukat Mehmet Altay, “Murat Dağı’nda maden aranmasına ilişkin hem bakanlık düzeyinde hem de Uşak ve Kütahya Gediz ilçe yerel yönetimlerinde büyük bir hassasiyet oluştu. Uşak ve Gediz’in bu konuda fikri çok açık. Hem su kaynaklarımızın hem doğal turizm alanlarımızın yok olmaması için vatandaşlarımızın hassasiyetini göz önüne alan bakanlığımız ÇED değerlendirmesini bu hassasiyetler ölçüsünde yapacaktır. Bu konu kısa bir zaman sonra milletimizin gündeminden çıkmış olacaktır.

Çünkü hem Uşak, hem Gediz halkının tamamı Murat Dağı’nda herhangi bir maden çalışması istemediklerini çok açık bir dille ifade etti. ÇED değerlendirme raporları da bu yönde gelişti. Bakanlığımız da milletimizin taleplerini bu yönde değerlendireceğini ve milletimizin talebini göz önüne alarak ÇED raporuna olumsuz görüş vereceğini sonuçlandıracağını kuvvetle düşünüyorum. Zira Sayın Bakanımızın da bu yönde yaptığı değerlendirmeleri oldu” şeklinde müjde verdi.

“EN ÖNEMLİ ZENGİNLİK SU”

Murat Dağı’nda maden aranmasının durdurulması ile ilgili bir açıklama da Uşak Valisi Salim Demir’den geldi.

Murat Dağı’nda çok önemli zenginlikler olduğunu vurgulayan Demir, “Bunlardan en önemli zenginliklerden birincisi termal sağlık merkezi, ikincisi kayak merkezi, üçüncüsü de çok ciddi bir su merkezi olmasıdır. Su çok kıymetlidir” dedi.

Vali Demir, “Dolayısı ile kısa sürede olaya baktığımız zaman bu kadar zenginliğin olduğu bir yerde, devletimizin ve hükümetimiz, bir başka ifade ile en çevreci hükümet olarak bu işin üzerinde durmaktadır. Sayın vekilimizin az evvel söylediği gibi olumlu sonuçlar çıkacak ve kamuoyu da en kısa zamanda bu olumlu haberi duyacaktır” ifadesini kullandı.

“KAYAK MERKEZİNE EN YAKIN YERLEŞİM ALANI UŞAK OLACAK”

Murat Dağı ilgili ikinci güzel haber yine Vali Demir’den geldi. Demir, “Murat Dağı ile ilgili bir güzel haber daha vermek istiyorum. Murat Dağı Sarıçiçek yaylasında bulunan kayak merkezi için Küçükler Barajı çevresinden bir yol yapacağız. Böylece kayak merkezi, Gediz İlçesi ve Kütahya ilinden Uşak’a daha yakın bir mesafede olacak. Bu yol üzerinde çalışacağız.

Her zaman şehir merkezine en yakın Havaalanı Uşak’ta diye övünürdük. Şimdi de kent merkezine en yakın kayak merkezi Uşak’ta diye övüneceğiz. Önceki gün Gediz ilçesi ve Simav ilçe belediye başkanları ziyaretime geldi. Onlarla da maden aranması ve yol yapılması konusunu değerlendirdik. Hepsi murat Dağı’nda maden aranmasına karşı olduklarını belirtti. Kayak merkezine yol yapılması konusunda da mutabık kaldık” şeklinde konuştu.

                                                                               

MURAT DAĞI’NDA SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Murat Dağı 2312 m yüksekliğinde Uşak-Kütahya sınırında Büyük Menderes, Gediz ve Sakarya nehirlerinin kaynağının bulunduğu, sıcak ve soğuk su kaynaklarının bulunduğu,  Boz ayıdan karacaya, tilki, vaşak ve karacaya kadar envayi çeşit yaban hayvanını bünyesinde barındıran, 114 çeşit endemik bitkinin ve yakın zamanda kış sporları merkezine kavuşacak olan eşsiz bir doğa harikasıdır.

İşte Bu doğa harikası yerde Anadolu Export madnecilik A.Ş. adlı bir firma tarafından 106 yılından bu yana altın arama çalışması başlatılmış, bu olayı duyan çevreciler Uşak’ta “Murat dağı Yok Olmasın Platformu” kurarak maden aranmasına ve Murat Dağı’nın yok olmasına engel olmak için çeşitli girişimlerde bulunmuşlardır.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Murat Dağı’nın önemi konusunda hazırladığı bilimsel rapor ve çalışmaları, valilik, milletvekili ve bakanlık düzeyinde sunarak kamuoyunun da dikkatini çekmeyi başarmış ve çalışmaların geçicide olsa durdurulmasında rol oynamışlardır.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu tarafından hazırlanan raporun sonuç bölümü:

Murat Dağı’nda altın ya da herhangi bir maden arandığı zaman olası senaryolar:

1. 6.000.000 m2'lik alanda hiçbir şekilde ağaç ve canlı varlığından söz edilemeyecek.

2. 1.000.000.000 ton siyanürlü toprak, maden çalışmaları sırasında açılan 25 km2'lik alandaki çukurla beraber Kütahya ve Uşak'a miras kalacak.

3.         Yaşanması muhtemel sismik hareketlilik nedeniyle veya sıralı dinamit ünitelerinin patlatılmasıyla Uşak’ın içme suyunu sağlayan Küçükler Barajı, siyanür sızıntısı sebebiyle zehirlenmiş olacak.

4. Siyanür; 27 derece üzerindeki her sıcaklık sonucu buharlaşarak havaya karışabilen ölümcül sonuçları olan bir kimyasaldır. Toprağa düşecek ve üretimi yıllarca etkileyecek siyanür, sadece bir nesli değil birçok nesli doğuştan veya yaşamları boyunca doğrudan etkileyecektir.

5. Gediz Irmağı, Büyük Menderes Iramağı, Küçük Menderes Iramağı, Sakarya Iramağı, Susurluk Çayı vs. Murat Dağı'ndan kaynağını aldığı için Ege Bölgesi'nde yüksek miktarda siyanür sızıntısına bağlı hava, su ve toprak kirliliği oluşacak. Bu kirliliğe bağlı olarak başta kanser olmak üzere sağlık problemleri baş gösterecek.

6. Gediz Ovası, B. Menderes Ovası, Salihli Ovası, Sakarya Ovası, Menemen Ovası, Küçük Menderes Ovası, Aydın Ovası, Çivril Ovası, Buldan Ovası ve buna benzer birçok ova kirlilikle boğuşarak yok olmaya başlayacak ve gıda güvenliğimiz tehlikeye girecek.

7. Banaz Çayı'nın içinden aktığı Uşak Kanyonu(Dünya'nın en büyük II. kanyonu) kirlilikle mücadele edecek.

8. Pamukkale travertenleri büyük zarar görecek, hatta suyu kuruma noktasına gelecek.

9. Söz konusu akarsuların döküldüğü denizler daha da kirlenecek.

10. Bölgenin beşeri faaliyetleri durma noktasına gelecek. (Turizm, tarım, hayvancılık, termal faaliyetler vs.)

11. Bölgenin doğal ve yaban hayatı tamir edilemez zararlar görecek.

12. Bölgedeki yaşam derinden etkilenecek.

13. Tüm bu olumsuz gelişmelere bağlı olarak 15.000.000'dan fazla insanın sağlığı tehlikeye girecek.

14. Mevcut veya inşa edilecek barajların su niteliği tehlikeye gireceği için Türkiye Cumhuriyeti Devleti azımsanamayacak ölçüde maddi zararlara girecek.

15. Sağlık ve temizlik harcamalarımızdaki artış gün geçtikçe önü alınamaz bir sorun haline gelecek.

16. Hepsinden önemlisi çocuklarımıza ve torunlarımıza baştan aşağıya çevre kirliliğine bulanmış bir gelecek hazırlamış olacağız.

Altın Madeni Açmak Yerine Bölgede Ne Yapılabilir?

Murat Dağı, tıpkı Çivril Akdağ Milli Parkı, Bolu Yedigöller Milli Parkı, Kuş Adası Davutlar Milli Parkı gibi bir milli parka çevrilerek korunabilir.

Burada doğa turizmi, termal turizm, sağlık turizmi, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler ile tarım, hayvancılık ile bölgenin yüksek katma değerli bir alan olması sağlanabilir.

Yapılacak doğayla uyumlu tesislerle ve Uşak ve Zafer havaalanları ile Murat Dağı dünyanın dört bir yanından turist çeken bir cazibe merkezi haline getirilebilir. Böylece Murat Dağı’na açılması planlanan altın madeni işletmesinde sadece 100 kişi istihdam edilebilirken söz konusu turizm çalışmaları ile binlerce kişiye sürekli bir istihdam alanı oluşturulabilir.