Sistemin amacı ise arıza durumunu bildirmekte güçlük çeken ve cep telefonu az çeken kırsal alanların ve özellikle afet anındaki vatandaşların yanında olmak.  Sistem sayesinde elektrik şebekesi ve aydınlatmalar, uydudan gelen bilgiler ile sürekli olarak takip ediliyor. Böylece bölgedeki tüketicilerin bildirim yapmasına gerek kalmadan OEDAŞ arızayı tespit ederek gerekli çalışmaları yapacak.

AFET DURUMUNDA GSM OPERATÖRLERİ ÇEKMEDİĞİNDE İŞE YARAYACAK

 Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketi Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek elektrik şebekelerinde ve aydınlatmalarda yaşanabilecek olası arızaları uydu üzerinden takip edebileceği bir sistem kullanmaya başladı. Uydu ve uzay teknolojileri şirketi Plan-S iş birliğiyle geliştirilen sistem, GSM çekim gücünün zayıf olduğu bölgelerde kullanılacak.

Yeni sistemin en önemli avantajlarından biri de uydu üzerinden gelen bilgilerin deprem gibi afetlerde kesintiye uğramaması. Böyle bir durumda OEDAŞ yetkilileri uydu sisteminin kullanıldığı tüm alanlardaki arızaları kolaylıkla tespit ederek daha koordineli bir şekilde müdahale etme imkanı bulacak.

UYDU ÜZERİNDEN TAKİPLE DAHA ÇEVRECİ BİR ÇÖZÜM OLACAK

 Uydu üzerinden takip sistemi şebeke ve aydınlatma takibinin yanı sıra bölgenin enerji tüketim verilerinin ölçümü için de kullanılacak. Normal şartlarda enerji tüketimini ölçmek için her ay düzenli olarak bölge ziyareti yapılıp sayaç ölçümü gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 50 bin kilometrekarelik bir alana yayılan beş şehirde hizmet veren OEDAŞ, uydu kullanımı ile bu ölçümleri uzaktan yaparak fazla araç kullanımının önüne geçecek. Bu sayede sistemin kullanıldığı her bir bölge için yıllık 1 ton civarında daha az karbon salımı olacak.

 Elektrik dağıtım hizmetlerinin altyapı yatırımlarının yanı sıra gelişmiş izleme ve müdahale sistemleriyle de güçlendiğini söyleyen OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, “Sistem sayesinde olası bir büyük afette iletişim hatlarındaki kesintilerden etkilenmeden, uydu üzerinden sürekli veri akışı alarak arıza ve kesinti yaşanan bölgeleri hızla tespit edebilecek, ekiplerimizi doğru noktalara hızla yönlendirerek afet sonrası müdahale sürecini en verimli şekilde yönetebileceğiz” dedi.

Editör: Berkay Özyayla