Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği (UTKGD) Yönetiminin de iştirak ettiği Omurca’nın kurtuluşunun yıldönümü etkinliklerinde, köy meydanı bayraklarla süslendi.  Ulubey Kaymakamı İbrahim Coşkun Aslan, İl Genel Meclisi Başkanı Kadir Uslu ve İGM Üyeleri, Ulubey’deki muhtarlar katıldı. Şiir dinletilerine geçildi, Omurca Halk Oyunları ekibi oyunlar oynadı. Şehit ve gaziler için hayır yemeği dağıtıldı. Omurca Köyü Muhtarı Battal Uğuz bir teşekkür konuşması yaptı ve program tamamlandı. 
Burada  bir konuşma yapan Uşak  Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, Omurcalı Abdullah Çavuş ve köydeki kahramanların mücadelesini anlattı. 

Omurca Kurtuluşu (4)
Keyvanoğlu, şöyle konuştu: “2019’da ilk kez 2 Eylül Kurtuluş günü olarak bir önerge getirdik. Orgeneral İzzettin Çalışlar’ın torununu Omurca ve Akkçeli köyünde ağırladık. Uşak Şehit Aileleri Derneği, dağcılık kulüpleri ve STK’larla önce Akkçeli köyünde ağırlandık ve duygusal anlar yaşadık. Sonra Omurca’da karşılandık ve en son Ulubey ilçesinde ağırlandık. Bu proje muhtarlarımızın sayesinde gerçekleşti ve her ikisini de tebrik ediyorum.  Omurca köyünü anlatırken, tüm işgalleri buranın özelinde anlatacağız. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Yemen ve Çanakkale’de çok sayıda şehit veren Omurca köyümüzün evlatları, en son Kuvay-ı Milliyeye katılarak canla başla mücadele ettiler. Omurca köyümüz de Yunan askeri tarafından işgal edildi. Burada Mıdırgiç adında bir asker vardı ve ilk yıl çok iyi davranmışlardı. Bazı köylere çeşme yaptılar. Bu durum Türk askeri kazanana kadar sürdü. Dost görünen Mıdırgiç bu tarihten sonra zalimleşti ve köylüleri dövmeye ve eziyet etmeye başladı.”

Omurca Kurtuluşu (3)
Öğretmen Mehmet Ersin’den alıntı yapan Kevyvanoğlu, “Tiripokis özel eşyalarını Mıdırgiç’e teslim eder. Bu eşyalar İstanbul’da eşine teslim edilecektir. Mıdırgiç yöreyi iyi bildiği Omurca istikametini seçer ve burada mola verir. Zaten öfkeli olan köylü Mıdırgiç’i öldürür ve cesedini kuyuya atarlar. Yanındaki eşyalar paylaşılır. 1 Eylül günü Uşak kurtulur ve İzzettin Çalışlar Paşa, Uşak’ın yangından kurtarılmasını emreder. 2 Eylül 1922 günü Omurca’yı yakmak için gelen Yunanlılar, burada köye sokulmadı ve buna rağmen 2 şehit verdik” dedi. 

Omurca Kurtuluşu (2)
ABDULLAH ÇAVUŞ İLE KÖYLÜLER KAHRAMANCA SAVAŞTI
Omurcalı Abdullah Çavuş’tan bahseden Keyvanoğlu, “Yemen’den Çanakkale’ye kadar bir çok savaşlara katıldı ve 18 yıl savaştıktan sonra yalın ayak memleketine döndü. Yunan ordusu kaçtığında her yeri yakıp yıkıyordu. Abdullah Çavuş bu süreçte 6 Yunan askerini öldürdü. Yunan askerinin silahlarını burada eli silah tutan gençlere vermiştir ve köyleri korumuşlardır. Omurca’dan kaçan Yunan askerlerine pusu kurmuştur ve ateş emri vererek düşman üzerinde psikolojik baskı kurmuştur. Omurca, Demirören, Dutluca, İnay, Köseler, Bekdemir, Ulubey, Kışla, Küçükilyaslı, Karacaömerli, Düzköy ve Aydınlı’ya kadar savaşmışlardır.  Halk kahramanı Abdullah Çavuş, Kuvay-ı Milliye adına savaşmış ve evini cephanelik gibi değerlendirmiştir. Abdullah Çavuş, İzzettin Çalışlar Paşa’nın bir isteği olup olmadığını sorduğunda, bayrağın inmemesini istediğini belirtip köyüne gelmiştir” diye konuştu. 

Omurca Kurtuluşu (1)
OMURCA, BİR TEK ÇİVİYE DAHİ SAHİP ÇIKIYOR
Ulubey Kaymakamı İbrahim Coşkun Aslan da şu ifadeleri kullandı: 
“Omurca çaktığımız bir çiviye dahi sahip çıkıyor. Uşak öyle bir yer ki; eğer tarihten çıkarırsak, ortada kutlayacağımız bir Zafer Bayramı kalmayacak. Öyle bir yerde yaşıyoruz ki, burada yabancı işgal kuvvetlerini kovalayan bir yere sahip. Çok büyük mücadeleler geçirmişiz ve büyük bedeller ödemişiz. Bunu açıp tarih kitaplarında okuyoruz veya büyüklerimizin kapısını çaldığımızda onlardan da dinleyebiliyoruz. Bu günleri asla unutmamamız gerekiyor. Bu mücadele ruhunu asla unutmamalıyız ve bir daha ülkemize böyle acı günler görmesin”. 

Editör: Ramazan Güner