Gündem

Önümüzdeki 3 Güne Dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteoroloji Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Afyonkarahisar ve Uşak zirai dona karşı uyarıldı.

Abone Ol

UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Kurum tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Sıcaklıkların düşmesine bağlı olarak; Perşembe günü (21.03.2024) iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerinde orta kuvvette, Cuma günü (22.03.2024) ve Cumartesi günü (23.03.2024) orta kuvvette yer yer kuvvetli zirai don hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başta zirai faaliyetlerde bulunan çiftçiler olmak üzere ilgililer ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir..”

Don tehlikesinin Cumartesi ve Pazartesi günleri arasında etkili olması bekleniyor.

BUZLANMA VE DON OLAYINDAN KORUNMA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü buzlanma ve don olayları öncesi alınması gereken önlemler hakkında https://mgm.gov.tr/site/yardim2.aspx?=DON linkinden önemli bilgiler paylaşıyor.

Burada paylaşılan bilgiler şu şekilde; “ Ağır kış şartları, şiddetli kar yağışı, kuvvetli ve hamleli rüzgarlarla birlikte dondurucu hava şartları oluştuğunda Buzlanma ve Don olayları meydana gelir ve Meteoroloji bu durumu uyarı olarak yayımlar.

Ayrıca hava sıcaklığının 0 °C nin altına düşmesi sonucu donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken tipi meteorolojik olaylar yollar, caddeler, ağaçlar, binalar ve kablolar (elektrik, telekomünikasyon) üzerinde buz tabakası oluşturmaktadır.

- Yerel yöneticiler ve ilgili kurumlar meteorolojik uyarıyı dikkate almalıdır.

- Soğuk havanın rüzgarla birlikte insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde üşütücü ve dondurucu etkisi vardır. Dikkatli olunmalıdır.

- Bitkilerin mevsime bağlı olarak kritik düşük sıcaklık eşikleri vardır. Bu sıcaklıklar dikkate alınmalıdır.

- Don ve Buzlanma Başlangıcı: Hava sıcaklığı 0°C nin altına düştüğünde

- Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı <= - 5 °C - <- 10°C

- Çok Kuvvetli Don ve Buzlanma: Hava sıcaklığı <= - 10°C

KUVVETLİ BUZLANMA VE DON

Kar ve buzlanma olan bölgelerde yaşam şartları zorlaşır, ekonomik aktiviteler olumsuz etkilenir.

Araç kullanmak ve yürümek oldukça zordur . Kaza riski artar. Elektrik ve telefon hatlarında zararlar oluşabilir. Yollarda ulaşım imkansız hale gelebilir. Hava ve tren seferlerine aksamalar görülebilir.

Don olayı süresine bağlı olarak su şebekeleri ve nehirler donabilir.

TAVSİYELER

Dışarı çıkarken; Hava tahmin raporunu öğrenmeyi ihmal etmeyiniz, hava tahmin bültenlerini ve haberleri sürekli izleyin . Vücudu sıcak tutacak giysiler tercih ediniz. Açık alanlarda uzun süreli kalmamaya özen gösteriniz. Kayarak düşme tehlikesine karşı dikkatli olunuz. Sarkan elektrik tellerinden uzak durunuz ve dokunmayınız. Sıcaklığın -10 derece ve altında olduğu durumlarda mecbur değilseniz dışarı çıkmayın, seyahat etmeyin.

ARAÇ KULLANIRKEN

Aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir,çekme halatı vs. bulundurunuz)Aracınızda gerekli ekipmanların bulunduğundan emin olunuz. (Kar lastikleri kullanınız, zincir,çekme halatı vs. bulundurunuz)

Seyahatiniz için planlarınızı gözden geçiriniz, alternatif plan yapabilirsiniz.

Seyahatte iseniz yolların ve trafiğin durumu hakkında bilgi almak için Bölge Trafik ile irtibata geçmelisiniz. Aile ve akrabalarınıza yerinizi ve nereye gittiğinizi haber veriniz.

Trafikteyseniz özelliklede büyük araç kullanıyorsanız güvenli bir yerde beklemelisiniz.

Trafik sınırlamalarına mutlaka uyunuz.

DİKKAT! SİYAH BUZ

Donan yağmur, donan çisenti veya sulu sepken gibi meteorolojik olaylar ve kar fırtınasından sonra temizlenen yollar ıslakmış gibi görünür, gerçekteyse, yol "siyah buz" olarak adlandırılan ince bir buz tabakasıyla kaplanır.Siyah buz, her zaman görülemeyen şeffaf ama çok kaygan bir buz tabakasıdır.

Aman yollar temizlendi diye gaza basmayın! Özellikle köprü ve rampalar siyah buz tuzağıdır.

GÜVENLİĞİNİZ İÇİN ÇEVRENİZDE ALABİLECEĞİNİZ TEDBİRLER

- Evinizin önündeki kaldırımlarınızı buzlanmaması için tuzlayabilirsiniz.

- Kanalizasyonun kapalı olup olmadığını kontrol ediniz.

- Çatılardan sarkan buz sarkıtlara dikkat ediniz.

- Sarkan elektrik tellerinden uzak durun.

- Borularınızı donmalara karşı koruyunuz.

- Elektrik kesintilerine karşı yedek ışıklama sisteminiz var mı kontrol ediniz.

- Su kesintilerine karşı gerekli içme suyu stokunuz var mı, kontrol ediniz.

- Eğer ilaca veya makineye bağlı bir tedavi süreciniz varsa ilaçların tedarikini ve kullandığınız cihazların çalışıp çalışmadığının kontrolünü yapınız, ya da yetkililere durumunuzu bildirerek tedbir alınız.

AŞIRI SOĞUK VE DON OLAYI

- Aşırı soğuk havada genel donma ve kısmi donmalar olabileceği mutlaka düşünülmelidir. Soğuk havanın rüzgarla birlikte Soğuk Isırması adı verilen, insanların kulak, burun ucu, el ya da ayak parmaklarında donmalara sebep olabileceği unutulmamalıdır.

- Dışarıda kalma zorunluluğu olan insanlar için donma ve kısmi donma riski vardır.

- Özellikle İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde zirai faaliyetler ve bitkiler için zararlı sonuçlar verir.

HABER MERKEZİ