Tasarı ortaya çıktığı ilk günden beri tartışmalara neden olmuş ve çözüm üretmediği iddia edilmişti.

Bir tarafta kısırlaştırmanın çözüm olmadığını ve sokaklarda hayvanların serbestçe dolaştığı bir dünyada insanların güvenlikten bahsedemeyeceği iddia edilirken diğer taraftan bu yasanın bir ölüm yasası olduğu ve kısırlaştırma politikasının sıkı bir şekilde uygulandığında hayvan popülasyonunun önüne geçilebileceği iddia edildi.

Konuya ilişkin olarak Ak Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuşmuştu.  Güneş Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonunda görüşülmeye başlandığını hatırlatmış ve  ; “Hayvanlarını sokaklardan serbestçe dolaştırdığı insanların can güvenliklerinin tam sağlandığı sistemi bilen varsa söylesin.” Demişti.

Sokak köpekleri tarafından saldırıya uğramış evladını kaybetmiş acılı bir babanın feryadına muhalefet milletvekillerinin azarlamasını esefle kınıyorum diyen güneş konuşmasının devamında şu ifadeleri kullanmıştı.: “hayvanların canına saygı duyuyoruz ama sokak hayvanları insanların canına kast edebiliyor. Hayvanlarını sokaklardan serbestçe dolaştırdığı insanların can güvenliklerinin tam sağlandığı sistemi bilen varsa söylesin. Kısırlaştırılan hayvanın ısırmayacağını kim garanti verebilir. Dün yakınları sokak hayvanları tarafından öldürülen veya yaralanan vatandaşlarımızı komisyonumuza geldi, kendilerini anlatmak istedi maalesef muhalefet milletvekilleri bırakın dinlemeyi bu kişilere hakaret etmişlerdir. Bu davranışı kınadığımı ifade etmek istiyorum. Sizin için insan hayatının hiç önemi yok mudur diyor genel kurulu saygıyla selamlıyorum. ”

Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede veteriner hekimlerin komisyonları alınmadığını iddia ederek durumu protesto etmişti. Uğur: “Çok yazık....  Daha fazla sına gerek yok. Yasayı geri çekin...  Oturup hep birlikte bir çözüm yolu buluruz.. Emin olun çözüm var..  İçinde ölüm olmayan.” İfadelerini kullanmıştı.

KANUNLA NELER GELİYOR ?

- Kabul edilen maddelere göre, hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil Kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

 -"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

 -İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.

 -Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

 ÖDENEKLER BAŞKA BİR AMAÇ İÇİN KULLANILAMAYACAK

- Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

- Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

- Teklifle, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak.

- Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

- Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

- Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.

 -Verilen önergenin kabul edilmesiyle, belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40'ını geçemeyecek. (KAYNAK: tbmm.gov.tr)

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Karadedeli