UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Konu hakkında açıklamada bulunun İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp daha öncede konuyla ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını ve çeşitli kurumlara bilgilendirici ziyaretlerde bulunduklarını hatırlattı. Alp yürürlüğe giren yönetmeliğin meslekleri açısından olumlu olduğunu değerlendirdi.
Özellikle depreme dayanıklı bina yapma konusunda şantiye şeflerine büyük görevler düştüğünü vurgulayan Alp yürürlüğe giren yönetmeliğin de bu minvalde şantiye şefliğinin önemini bir kat daha artırdığının altını çizdi.
İnşai faaliyet anlamında konut bölgesinde inşaat mühendisi, mimar ve inşaat teknikerleri şantiye şefi olarak görev alabilirken, ekonomik yapısı elektrik olan örneğin güneş enerjisi santrali, elektrik trafosu vb. işlerde elektrik mühendisi olabiliyor. Makine mühendisleri de rüzgar santralleri gibi mekanik yönleri ağır yapıların şantiye şefi olabiliyor, burada mesleki bir ayrım yapıldı.
YENİ YÖNETMELİKLE NELER DEĞİŞTİ?
Yürürlüğe giren Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik hakkında bilgilendirme çalışmaları yapmaya devam ettiklerinin söyleyen Alp getirilen değişiklikleri şu şekilde anlattı:
BİR İNŞAAT ŞEFİ EN FAZLA AYNI ANDA 4 İŞ ALABİLECEK
Eskiden aynı anda 5 iş alınabiliyordu şimdi ise aynı anda en fazla 4 iş alınabiliyor, işin büyüklüğü ve kamu işi olma gibi durumlarda bu bire kadar düşebiliyor. İş deneyimi de ön plana çıkarılıyor iş deneyimi olmayan mühendis yüksek metrekareli işleri alamıyor.
YAŞ VE SAĞLIK DÜZENLEMESİ
75 yaşını geçen kişiler yapı denetim kanununa eklenen bir madde gereği şantiye şefliğini üstlenemiyor. Uşak’ta çok fazla yok ama yine de 75 yaş üstü kişiler ve sağlık durumu müsait olmayanlar şantiye şefliği yapamayacak.
ŞANTİYE ŞEFLİĞİ GERÇEK İŞ KONUMUNA GETİRİLDİ
Bu İşin artık yan iş olarak değerlendirilmesinin önüne geçilerek gerçek iş konumuna getirildi. Beton atımı sırasında şantiye şeflerinin inşaat alanında olduğunu belgeleyen ispat metotları geliştirildi.
SGK DÜZENLEMESİ
SGK mevzuatına göre sigortalarının aynı şantiyede olması zorunlu hale getirildi.
ÜCRET DÜZENLEMESİ
Şantiye Şeflerinin bir mühendis asgari ücreti kadar ücret alması zorunluluğu getirildi.(İnşaat başı aylık 33 bin 750 TL. Büyüklük açısından tek inşaata bakan bir inşaat şefi bu rakamı alacak. Küçük inşaatlarda sayıyla orantılı olarak bu rakam aşağıya doğru inebiliyor)
ŞANTİYE ŞEFLİĞİ GÖREVİNİN ASLI OLAN YERİNDE YAPILMASINI SAĞLAMAK İÇİN HEM DEVLET HEM DE MESLEK ÖRGÜTLERİ MÜCADELE EDİYOR
İnşaat teknikerinin bu konularda kendilerine üstlenen yükümlülüğünün farkında olduğunu söyleyen Alp : “Geçen hafta inşaat teknikeri arkadaşlarla toplandık, onlara bu yönetmeliği aktardım, mimar odası bu konuda çalışmalar yapıyor. Bunların haricinde inşaat mühendisleri odası sosyal medya hesabından hem halkı hem müteahhitleri hem mühendisleri bilgilendirmek için paylaşımlar yaptık. Bu işlerin doğru yürümesiyle ilgili kurum ve kuruluşlarla ilgili toplantılar yaptık onlara şantiye şefliği yönetmeliğin önemini aktardık onlarda bu aktardığımız konulara binaen gerekli çalışmalarını yaptılar. Şu anda Uşak’ta ve Türkiye’de 6 şubat depremi sonrası şantiye şefliği hizmetinin daha mantıklı, daha doğru yapılması, şantiye şefinin daha doğru kontrol edilmesi ve şantiye şefliği görevinin aslı olan yerinde yapılması sağlamakla ilgili hem devlet hem de meslek örgütleri olarak mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER : BAYRAM ALİ KELEŞ / ZÜLAL KARADEDELİ
Yürürlüğe giren Şantiye Resmî Gazete Tarihi: 02.03.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30702