UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Uşak il Müftülüğü 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma günü dolayısıyla bir söyleşi düzenledi. Moderatörlüğünü Din Hizmetleri Uzmanı Mehmet Pehlivan’ın yaptığı söyleşinin konuğu il Uzman Vaizi Zekeriya Karaca oldu. 
Günümüzde insanların bir çok derdi, tasası olduğunu ve bazı insanların bu sıkıntılı durumlarından, dertlerinden kurtulma yolunu içki, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler ve sigarada aradığını belirtti. Sigaranın bunların içinde en masumu olduğunu ifade eden Karaca; “ Bu maddelerin kullanımı toplumumuzda yaygın olduğunu görüyoruz. Maalesef farklı sebeplerle, zehri altın kasede sunarlar misali bunların kullanılmasını özendiren bir çok şeyle karşı karşıyayız.” Dedi. 
Olayın dini boyutunu anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Karaca bunun yeterli olmadığının altını çizdi.  Devletin farklı kurumlarının konuya ilişkin farklı çalışmalar yaptığını hatırlatan Karaca bu çalışmalarında istenilen sonucu vermediğini ileri sürdü. 
İnsana verilen nimetlerinin en büyüklerinden birinin sağlık nimeti olduğunu vurgulayan Karaca bu nimetin kıymeti bilmenin insanın kendi elinde olduğuna dikkat çekti. Allah’ın koymuş olduğu emir ve yasaklara bakıldığında arka planda insanın malını, canını, aklını, dinini ve neslini korumanın amaçlandığının görüleceğini aktardı. 
BAĞIMLILIK NEDİR?
Karaca bağımlılık konusunda şu bilgileri verdi: “ Her birimiz bir kısmı çok zararlı, bir kısmı çok zararlı olmayan bir çok şeye bağımlıyız. Bağımlılığın tarifi şu şekilde yapılıyor: Bir kişi bir madde kullanır ve bu kullandığı maddeyi bırakmak istediği halde bırakamıyorsa ve dozunu giderek artırıyorsa. Bıraktığında kendisinde, psikolojisinde, sağlığında zararlar oluyorsa, zamanını büyük bir bölümünü buna ayırıyorsa, bıraktığında bunun derdini yaşıyorsa bu kişi bağımlıdır diyebiliriz. Bu bir süreçtir.”
“SİGARA İÇMEK HARAMA YAKIN MEKRUHDUR”

Photo 5963050495922782010 Y
Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu, akciğer kanseri, kronik bronşit, astım gibi hastalıkların ana kaynağı olduğunu, diğer kanser türlerinde ise yaklaşık yüzde 30 civarında bir etkisi olduğunu ifade eden Karaca bu zararlarından dolayı İslam alimlerinin sigara içmenin mekruh veya haram olduğu yönde görüş bildirdiklerini söyledi. Karaca Diyanet İşleri Başkanlığının ise sigara içmeyi harama yakın mekruh olarak nitelendirdiğini vurguladı.
SİGARAYI BIRAKTIRMADA DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDEYİZ 
Anne babaları sigara içenlerin çocuklarının sigara başlaması olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çeken Karaca yapılan araştırmalar göre 20’li yaşlardan sonra sigaraya başlamada ana nedeninin bir travma, depresyon  vb. gibi nedenler olduğu bilgisini veren Karaca sigara bırakmayan isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “ Sigarayı bırakmak isteyen kardeşlerimiz 7 gün 24 saat hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Hattını rahatlıkla arayabilirler. Burada size yardımcı olacaklar sizi yönlendirecekler. Hastanelerde sigaralarla ilgili bölümler var, bir takım ilaç vs. tedavisi veriliyor. Yaklaşık 1 yıl gözetim altında tutuluyor, destek olunuyor. İstatistiklerde başvuranların yüzde 7’sinin sigarayı bıraktığı söyleniyor. Bu ortalama biraz düşük gibi ama dünya ortalaması yüzde 2, yüzde 3, onlara göre bizde çok daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz. 
 

Muhabir: HALİL ASLAN