Gündem

Sigorta evlerinde yapılan afaki uygulamaları anlattı

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, depremde binaların hasar görmesi nedeniyle tekrar tartışma konusu olan güvenli binalarla ilgili açıklama yaptı.

Abone Ol

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, depremde binaların hasar görmesi nedeniyle tekrar tartışma konusu olan güvenli binalarla ilgili açıklama yaptı.

Depremin yıkıcı etkilerinin çok yönlü sebepleri olduğunu belirten Samancı, katıldığı bir TV programında, kentle ilgili olarak da bazı örnekler verdi. Samancı, “Uşak’ta olan bir olay var. Mesela Sigorta evlerinin orası. Mal sahibi diyor ki 2 daire istiyorum ben. Müteahhit ne yapıyor ve 80 metrekare 2 daire istiyor. Biz bunları yaşadık. Müteahhit ne diyor ve balkonu büyüteyim ve 3 metre konsol yapıyor. 30 metrekare balkon ve 60 metrekare ev var ve 90 metrekarelik 2 daireyi veriyor” dedi.

TECRÜBESİZ VE YENİ MEZUN MİMARLARLA İLGİLİ DÜZENLEME ŞART

Uşak Mimarlar Odası İl Temsilcisi Çağlar Samancı, Egem TV’deki Basın Kulübü programına konuk olarak katıldı ve burada Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde yıkıcı etkisi olan depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Samancı, “Yapı tasarımı veya yapı inşası sonuçta bir birine bağlı olan işler. Türkiye’de herkes müteahhit olabiliyor. Müteahhitler suçludur demiyorum, önce ahlak gerekir ve bu binayı şu adam yapmış çok ahlaklı ve çok iyi mimardır olmaz. Önce ahlaklı olmanız lazım, ahlak yoksa her iş kötü olur. Ahlaktan sonra, şu gerekiyor. Benim firmam 50 yıllık ve ben 25 yıldır çalışıyorum. Okuduktan sonra 25 yıldır bu işin içinde olmuşum. Ben beton ve demirde ne gibi eksikler olduğunu projeyi açınca görüyorum. Şantiye şefliği diye bir kurum var ve herkes şantiye şefi olabiliyor. Mimar, mühendis ve fark etmez beton atılırken betonun başında duracaksınız. Anormallik tespit ettiğiniz zaman bunu bildireceksiniz. Demirlerden her hangi biri söküldüyse, bunları bildireceksiniz. Alınan numune kontrol edilecek. Şu an yapı denetim sistemi var ve laboratuarlar var ve bunlar numuneyi bir tanesinden alıyor. Tabii bu çok fark etmez. Bütün mikserlerden alsalar da fark etmez. Çünkü içine biraz su girince betonun kalitesi bozulabiliyor. Şantiye şefi bunu görmeye biliyor. 300-500 liraya şantiye şefliği yapıyorlar. Bir deprem olsa şantiye şefini alırlar” dedi.

2018’E KADAR YAPI DENETİMDE EKSİKLE VARDI

“Biz kısmen statik görüyoruz bakın bizde de bu var. Bizim gibi tecrübeliler kontrol edebilir ve demirin ne olduğunu bilir. Düne kadar diğer mühendisler de şantiye şefliği alıyordu. Makine ve elektrik mühendisi arkadaşlar, kalıp imalatından hiçbir şey bilmiyorlar. Onların da kabahati değil. Şantiye şefi 1 şantiye de görev almalı. Bu kişinin her şeyden sorumluysa, elinde her türlü yetkisi olması gerekiyor” diyen Samancı, şöyle devam etti: “Yapı denetim şirketi arkadaşlar titiz. 2 yıl önce ödeme planı değişti. Önceden müteahhit gidip yapı denetimciyi seçiyordu ve denetletiyordu. Patron benim ve beni nasıl denetleyebilir. Hükümet bunu anladı ve sistemi değiştirdi. Şu an mütehhit devlete ödeme yapıyor ve yapı denetime para tam anlamıyla giriyor. Hepimiz hatalıyız ve orda çalışan mühendis ve mimara sen asgari ücret verirsen, sen hata yaparsın. O çocuk onu bir 2 denetler ve 3üncüde gözünden kaçan olabilir. Çuvaldızı kendimize batırmamız lazım.”

60 METREKARE EVE 30 METREKARE BALKON YAPILDI

Uşak’tan bir örnek veren Samancı, “1999’dan önceki imkanlarla bugünün imkanları bir değil. 1999’dan sonra yapılan binalarda tek parametre yok. Bu 2018’de bir daha değişti. Siz projenizi düzgün yaparsınız ve siz arkanızı dönersiniz şantiye şefi işini düzgün yapmaz. Kolonun birinde boşluk kalır ve yapı yıkılır. Uşak’ta olan bir olay var. Mesela Sigorta evlerinin orası. Mal sahibi diyor ki 2 daire istiyorum ben. Müteahhit ne yapıyor ve 80 metrekare 2 daire istiyor. Biz bunları yaşadık. Müteahhit ne diyor ve balkonu büyüteyim ve 3 metre konsol yapıyor. 30 metrekare balkon ve 60 metrekare ev var ve 90 metrekarelik 2 daireyi veriyor. Sonradan Uşak Belediyesi bizi çağırdı ve bu imar planlarının tadilatını yaptık ve bu çıkmalar bir miktar geriye çekildi. Yeterli mi tabi değil. Bunun bir an önce ele alınması lazım. Hükümet yapı denetimde bir iyileştirme yaptı, fakat tam olarak bu çözüm olmadı.  Siz bir usta ile anlaştıktan sonra evinizin doğru yapılıp yapılmadığını bilme şansınız yok. Bir firma 2 blok yapacak ve yetmiyor.  Sadece hükümet hatalı değil, sen müteahhit olarak hatalısın. Sen 2 binayı yapmak için arkadaşlarından imza aldın. Şantiye şefleri ve ustalar arasında kavga son beton atımında oluyor. Betona su verilmesi istenir ve betona su verince kalite düşer. Bazı yapılar ve zemini çok iyi.  Eğer bir müteahhit veya inşaat yapanların yaptıkları yanlışları görüp de susanlar varsa, onlar da suçludur” diye konuştu.