ŞİRKET ÜZERİNE BİNEK ARAÇ SATIN ALMAK MI KİRALAMAK MI AVANTAJLI

Vergi mükellefleri araç alacakları zaman ihtiyaçlarını değerlendirirken göz önünde bulundurmaları gereken noktalardan birisi de alacakları araç için hangi miktarda vergi avantajı sağlayacak olmasıdır.

Abone Ol

Ülkemizde 07 Aralık 2019 tarihinden itibaren Binek Otomobiller için gider kısıtlaması uygulanmaktadır. Sizlere bu yazımda binek otomobillerin satın alınması veya kiralanması sonucunda sağlayacağı vergisel avantajlardan bahsedeceğim.

            Binek Otomobil Satın Alınması Durumunda Sağlayacağı Vergisel Avantajlar

            Binek otomobil; Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin (87.03) pozisyonunda yer alan motorlu taşıtları kapsamaktadır. Bu bağlamda binek araçlar, esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş (87.02) pozisyonuna girenler hariç, hem insan hem eşya taşıyabilen motorlu araçlar olarak nitelendirilmiştir.

            Sıfır Binek Araç

Şirketiniz üzerine sıfır binek otomobil satın aldığınızda çeşitli avantajlar bulunmaktadır. Satın aldığınız araç bedeline ilave katlanmak durumunda olduğunuz ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV ( Katma Değer Vergisi) bulunmaktadır. Binek otomobiller için ödediğiniz KDV miktarını doğrudan İndirilecek KDV olarak bildiremezsiniz. Ancak ödediğiniz KDV bedelini ve ÖTV miktarını doğrudan giderleştirebilirsiniz.. Binek Araç gider kısıtlamasından dolayı gider yazabileceğiniz toplam ÖTV ve KDV üst limiti 2024 yılı için 690.000TL’dir.

            Satın aldığınız binek otomobilin amortisman gideri için indirim konusu yapabileceğiniz üst limit 2024 yılı için ÖTV ve KDV hariç 790.000TL’dir. ÖTV ve KDV tutarları araç bedeline eklenmesi durumunda gider yazabileceğiniz üst limit 2024 yılı için 1.500.000 TL’dir.

            İkinci El Binek Araç

            Şirket aktifine alınan ikince el binek araçların vergisel avantajları sıfır binek araç alımlarına göre daha düşüktür.

           

            ÖTV bedeli araç fiyatına ilave edildiği için ayrıca bu tutar düşülmemektedir. KDV bedeli ise sıfır binek araçlarda %20 olmasına rağmen, ikinci el binek araçlarda bu tutar %1 olarak uygulanmaktadır. Satın aldığınız aracı vergi mükellefi olmayan gerçek kişiden satın almanız durumunda size fatura düzenleyemeyeceği için bu araçlar için KDV girişi olmayacaktır.

           

Amortisman Süresi

            Şirket aktifine alınan araçların amortisman süreleri aracın türüne ve kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Genel olarak binek araçlarda amortisman süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu süre şirketin amortisman politikalarına göre değişiklik gösterebilir.

            Aracın Satılması Durumunda

            Şirket aktifinde bulunan aracı kısa sürede satmayı planlıyorsanız eğer bu duruma göre hesap yapmadıysanız, satın alırken kullandığınız vergisel avantajları kaybedebilirsiniz. Araç satın alma bedeli üzerinden kullanmış olduğunuz amortisman düşüldükten sonra kalan maliyet bedeli ile satmış olduğunuz tarihteki aracın satış bedeli arasındaki kazancınızın hem kurumlar vergisi hem de araç bedelinin tamamı üzerinden %1 oranında KDV bedeli ödemeniz gerekir.

            Yenileme Fonu         

            Şirket aktifinden satışını gerçekleştirdiğiniz aracı sattıktan sonra yakın zamanda başka bir araç almayı planlıyorsanız eğer, bu satıştan kaynaklanan karı 3 yıl boyunca yenileme fonunda bekletebilirsiniz. Bu süre içerisinde yeni bir araç satın almanız durumunda bu bedeli yeni araç bedelinden amortisman olarak düşebilirsiniz. Eğer bu süre zarfından bir araç alımı yapmazsanız 3 yılın sonunda bu bedeli şirket karınıza ekleyerek vergisini ödemeniz gerekir.

            Araç alımından kaynaklanan vergisel avantajın kaybını azaltmak adına bu durumu Mali Müşavir’iniz ile önceden planlamasını yapmanızı tavsiye ederim.

Binek Araç Kiralanması Durumunda Sağlayacağı Vergisel Avantajlar

            Şirket üzerine binek araç kiralanması durumunda eğer kiralama işlemini kurumsal bir firmadan yaptıysanız birçok maliyetten kurtuluyorsunuz. Araç yıllık bakımları, kasko, MTV, sigorta vb. gibi aracın işletim maliyetlerine katlanmayarak avantaj elde edebilirsiniz.

            Binek araç gider kısıtlaması uygulamasına göre araç kiralamalarında da gider gösterebileceğiniz bir sınır bulunmaktadır. Bu bedel 2024 yılı için aylık kira bedeli 26.000TL artı KDV olarak uygulanmaktadır. Yani siz aylık 60.000TL bedel ile araç kiralasanız bile bunun 26.000TL ‘lik kısmını gider olarak kullanabilirsiniz.

            Binek Araç Giderlerinin %70 ini Kullanabilirsiniz

            Şirket adına ister satın alın isterse kiralama yolunu tercih edin her türlü binek araçlar için katlanacağınız akaryakıt, kasko, sigorta, tamir bakım vs. giderlerin %70’inden faydalanabilirsiniz. Geriye kalan %30 ‘luk kısım KKEG ( Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) olarak değerlendirilir.

            Sonuç Değerlendirme

            Şirketinize araç satın alacağınız zaman hesap etmeniz gereken birçok konu bulunmaktadır. Sıfır araç alımları vergi avantajı açısından daha cazip olsa da, ikinci el araçlar uygun maliyeti sebebiyle tercih edilebilir.

            Uygulanan gider kısıtlamalarından sonra araç satın almak yerine kiralama yolu vergisel açıdan daha avantajlı hale gelmiştir. Sıfır araçlarda KDV bedeli indirilecek KDV olarak kullanılamamaktadır. Ancak kurumsal firmadan kiralama yoluyla kullanılan araçlarda kısıtlı da olsa KDV bedelleri indirilebilmektedir. KDV düşüldükten sonra kalan bedel ise vergi matrahınızdan düşülerek kurum ve gelir vergisi avantajı sağlamaktadır.

            Sonuç olarak yeni bir araç alımı planladığınızda şirket ihtiyaçlarını değerlendirirken bu durumun finansal tablolarınız üzerinde nasıl bir etki edeceğini Mali Müşavir’iniz ile istişare etmeniz ve vergisel avantajlarını planlamanız sizlerin faydasına olacaktır.