Son günlerde Türkiye genelinde sel felaketine uğrayan Samsun, Giresun, Ordu, Uşak gibi illerde bu sellerden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun diyerek konuşmasına başlayan Alp, böylesine üzücü bir olayla ilgili olarak bir araya gelmenin kendisini üzdüğünü ancak bir teknik örgütün temsilcisi olarak Uşak’taki sel felaketin neden meydana geldiğini anlatmak istediğini aktardı.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 10.03.36

UŞAK’IN ALT YAPISI YETERSİZ

Uşak’ın yağmursuyu, içme suyu ve kanalizasyon alt yapısının 90’lı yıllara ait olduğunu söyleyen Alp, o yıllardan günümüze değin noktasal çözümlerin dışında alt yapıda herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade etti. Uşak’ın 90’lı yıllarda günümüze göre daha mütevazi bir alanda yapılandığına dikkat çeken Alp; “ 2000’li yıllarda Uşak merkezi 4-5 kata büyüdü ama alt yapısı aynı kaldı. Uşak’ın genişleyen kısmının yağmur drenajı yeterli hesaplamalarla sisteme dahil edilemedi.” Dedi.

UŞAK’TA DERELERİN ÖNÜ KAPATILDI

Uşak Merkezdeki derelerin unutulduğunu iddia eden Alp, Uşak’ta dere denilince akla sadece Dokuzsele çayının geldiğini ancak ondan başka daha birçok derenin bulunduğunu, bu derelerin önlerinin kapatılmasının yaşanan sel felaketinin bir diğer sebebi olduğunu ileri sürdü.

WhatsApp Image 2023-09-06 at 10.03.37 (1)

YAPILAŞMA, SUYUN TOPRAĞA OLAN GEÇİŞİNİ AZALTTI

Şehrin yollarının asfalt ile kaplanarak yağmur sularının yer altına gitmesinin önüne geçildiğini ifade eden Alp; “Binalarımızın hepsinde bahçeler vardı, şehirdeki tüm yapıların yaklaşık yüzde 40’ında bina yüzde 60’ı bahçeydi ama bugün şehirdeki yapılmış binaların yüzeyine baktığımızda arsası ne kadarsa o kadar ya da zemin bahçe değil, toprak değil, beton kaplama, bu yüzden de yağmur suyunun yer altına geçmesi mümkün değil. Yer altına geçmeyen bu su yüzeysel akışa geçiyor.  Zamanında teknik altyapı çalışması, yağmur suyunun bir kısmını toprak emecek, kapmalardan, asfalttan, çatılardan gelen yüzde 40-50’sini ise ilgili hatlarla yağmur suyu drenaj hattına verilecek şeklinde yapılmış. Bugün alan büyüdü, yüzde yüz akıyor, 4 katından daha büyük bir yağış miktarı geliyor.” Dedi.

SORUN MEVSİMDE DEĞİL, BELEDİYEDE

Alp, Uşak Belediyesinin açıklamalarında devamlı olarak zikrettiği ve yaşanan sel olaylarının en önemli nedeni olarak gösterdiği küresel ısınma ve iklim değişikliğinin söylendiği gibi sel yaşanmasının sebebi olmadığının iddia etti. Alp bu iddiasının altını şu şekilde doldurdu; “ Proje hazırlanması aşamasında 50 ve 100 yıl tekerrür eden yağış analiz edilir, şu anki yağan yağmur 20-25 yılda tekrar eden bir yağıştır. Bundan dolayı yüzyıllık tekerrür esasına göre projelendirilmiş bir yapı için küresel iklim değişikliği için gelen bir yağıştır demek doğru olamaz”

 HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Ünal