Buna göre Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı, Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 arttı.
Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 0,1 arttı, ayran üretimi yüzde 12,4 arttı, yoğurt üretimi yüzde 5,4 arttı, içme sütü üretimi yüzde 4,6 arttı, tereyağı üretimi yüzde 3,5 arttı. Ocak-Mayıs döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 7,0 arttı, ayran üretimi yüzde 16,0 arttı, yoğurt üretimi yüzde 10,0 arttı, içme sütü üretimi yüzde 3,9 arttı, tereyağı üretimi yüzde 14,1 arttı.
Bir önceki ay 961 bin 156 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında yüzde 5,6 oranında artarak 1 milyon 14 bin 789 ton oldu.
Bir önceki ay 132 bin 422 ton olan içme sütü üretimi Mayıs ayında yüzde 8,9 oranında azalarak 120 bin 652 ton olarak gerçekleşti.
HAZİRAN AYINDAN SONRA SÜT KITLIĞI YAŞANABİLİR DEMİŞTİ
Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz bundan 6 önce Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı çiğ süt fiyatına tepki göstermiş ve böyle giderse Haziran ayından sonra süt kıtlığı yaşanabileceğini söylemişti.
TÜİK’in açıklamalarının ardından tekrar aradığımız Yılmaz TÜİK’in verdiği rakamlara güvenmediğini tüketimin azaldığı için süt üretiminde artış gözlendiğini ileri sürdü. Uşak’taki süt üretimini sorduğumuz Yılmaz daha sonra size bilgi veririm demesine rağmen aradan 12 saat geçmesine rağmen herhangi bir bildiride bulunmadı.
HABER MERKEZİ