Kültür

Takmak Köyündeki Dibek Taşları Koruma Altına Alınacak

Takmak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emekli Öğretmen Mehmet Ali Terziler köylerinde atıl vaziyette bulunan dibek taşlarından bir tanesini Takmak Köyü Kültür Evinde sergilemeye başlayacaklarını söyledi.

Abone Ol

UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Buğdayın kabuğunu çıkarmak için bilinen en eski yöntemlerden biri olan dibek taşları teknolojinin gelişmesiyle birlikte eski önemi yitirdi. Bu taşlar bütün köylerde olduğu gibi Takmak Köyünde de çeşitli alanlar terk edildi. Terziler bu taşları buralardan alarak köyün belirli yerlerine bir tanesini de Takmak Köyü Kültür Evine koyarak sergileyeceklerini ifade etti.

Eskiden köylerde belirli mahalle ve meydanlarda , ortak kullanılan, el işçiliği ile içi oyulmuş sert ve büyük dibek taşları bulunduğunu ifade eden Terziler; “ Özellikle keşkeklik, bulgurluk, çorbalık buğdaylar bu taşın içine konularak, hafifçe ıslatılarak büyük ahşap tokmaklarla buğday kabuğundan ayrılır, yarma haline getirilirdi. Düğün hazırlıkları yapılırken, yemek ikramından bir gün önce davul zurna eşliğinde köyün gençleri dibek başında toplanarak, başlarında tecrübeli bir yaşlının nezaretinde keşkeklik buğdayı hazırlarlardı. Ayrıca gelin köy içerisinde seyman sekerek gezdirilirken dibek başlarında eğlenilir, o mahallede sevgilisi olan delikanlılar dibek etrafında dönerek zeybek oynarlardı. O zamanlar askerliğini yapmamış gençler, ergen çağındaki öğrencilerin kahvelere girmesi çok ayıp ve ayrıca yasaktı. Mahallenin gençleri akşamları dibek başında toplanarak şarkılar, türküler söyleyerek sohbet ederlerdi.” Şeklinde konuştu.

“TAKMAK'TA DA ÜÇ TANE DİBEK TAŞI BULUNURDU”

Terziler Takmak köyünde yer alan dibek taşları konusunda şu bilgileri verdi: “

- En önemlisi; köyümüzü ikiye bölen ana caddenin güneyinde "Dibek Mahallesi" n de bulunurdu.

- Bir diğeri caddenin öbür tarafında köyün doğu yönünde  Ethemler, Hacılar ve Kavlakların evlerinin arasındaki meydanda bulunurdu.

- Üçüncüsü de köyün üst (batı) tarafında Savaştepe Mahallesi adı verilen, köy sığırlarının sabahları toplandığı "Koca Küllük" ün hemen yanındaki meydanda bulunurdu.( Bugünkü Halil Şerit'in evinin ve bahçesinin kapladığı alan.)

Buğdayı kabuğundan ayırma işlemi  bugün  artık değirmenlerde yada fabrikalarda yapılarak hazır halde marketler de satılmaktadır. Bu nedenle yüzyıllarca insanlara hizmet etmiş, başında sıra kavgalarının yapıldığı Dibek Taşları   bir köşeye atılarak  kendi hallerine terk edilmişlerdir.

Takmak Köyü Kültür Evi olarak Köy Muhtarlığımıza başvurarak, içerisinde yüzlerce,  binlerce anıları barındıran dibek taşlarımızın koruma altına alınmasını istedik.

Kuyularımızdaki yalak taşları, tarihi çeşmelerimizin adının yazıldığı orijinal alın taşları yıllarca talan edildi. Hiç olmazsa bunları koruyalım İstedik. Zira Kültür Evinin en önemli görevi; Tarihimizi, Kültürümüzü, gelenek, görenek ve adetlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak, onları unutturmamak değil midir ?”

HABER: DUYGU BEKMEZCİ