Konuya ilişkin olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Terziler Eski Eşme olarak bilenen Takmak’ın kurtuluş savaşındaki öneminden bahsetti. “Ordular ilk hedefinizi Akdeniz, İleri” emrinin telgraf aracılığıyla Takmak’tan verildiğini hatırlatan Terziler Takmak Muharebelerinin kurtuluş savaşında düşmanla karşı karşıya yapılan son savaş olduğunu ve bundan sonra düşmanın kaçmaya başladığını belirtti.
KURTULUŞ SAVAŞINDA TAKMAK’IN ÖNEMİ NEDİR?
Atatürk’ün Takmak’taki ağaç altında çekilen fotoğrafını da değinen Terziler bu fotoğrafın çekildiği sırada alınan kararları şu şekilde anlattı: “ Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir sözlü emri Zafer Tepe Çalköy’de kırık bir kağnı üzerinde verilmiştir ama savaş kovalamaca şekline dönüştüğü ve Takmak’ın bir telgraf merkezi olduğu için ancak burada ordu birliklerine telgrafla bildirme olayı gerçekleşmiştir. Zamanın Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmaktır Asım Gündüz onun yardımcısıdır ve büyük taarruzu yöneten komutandır, buraya geldiğinde albaydır bu ağacın altında ona generallik rütbesi verilmiştir. Bir de ikinci ordu komutanı Yakup Şevki Paşa başlangıçta Atatürk’ün büyük taarruz fikrine katılmamıştır çünkü düşman çok kuvvetlidir, Türk ordusu dağınıktır yeni toparlanmaya başlamıştır, kaygıları vardır aynı zamanda Atatürk’ün de harp okulundan öğretmenidir. Fakat burada yanıldığını anlar ve Atatürk’ten özür diler buda bu bölgenin diğer bir özelliğidir. Atatürk burada köylüleri toplamıştır, onlarla sohbet etmiştir anıtta görüldüğü gibi iki adet telgraf çekmiştir. Takmak’ın durumu anlatmıştır, yardım yapılmasını ve acele para gönderilmesi gerektiğini telgrafla bildirmiştir ve 6 Eylül sabahı da buradan İzmir yönüne doğru yönelmişlerdir.”
ATATÜRK SAVAŞ SONRASI DA TAKMAK’I ZİYARET ETTİ
Atatürk’ün kurtuluş savaşı sonrasında 8 Nisan 1934 yılında yurt gezisi esnasında yine Takmak’a gelerek altında oturduğu ağacı tekrar ziyaret ettiğini anımsatan Terziler: “ Yine bu ağacın altında oturmuşlar yanında manevi kızı Afet İnan vardır, Celal Bayar ve kalabalık bir gazeteci grubu vardır, Atatürk buraya ikinci gelişiyle Takmak’ı şereflendirmiştir. Bu ağacın özelliği budur.” Şeklinde konuştu.
“İÇİMİZDE BİR UHDE KALDI”
Terziler bölgeye ilişkin yaptıklarını ve yapamadıklarını ve yapılmasını istediklerini şu şekilde anlattı: “Biz buraya yıllardan beri devletimizden, hükümetlerimizden yardım bekliyoruz fakat bir türlü tanıtamadık. Takmak olarak (Eski Eşmeli) olarak içimizde bir uhde kaldı. Bu anıtı kendi gayretlerimizle yaptık, ayrıcı benim köyde bildiğiniz gibi müze diye başladığım fakat müzenin resmi yaptırımları fazla olduğu için kültür evi diye adlandırdığım bir yerim var. Burayı ben bir kültür merkezi bir milli park olmasını istiyorum, tanınmasını istiyorum. Bir kısmında topladığım eserleri sergileyebileceğim kapalı bir yer istiyorum, bir kısmına tarihi çeşmelerimiz var onları yerleştirmek istiyorum. Kısacası Takmak’ın, Eşme’nin hatta ilimizin bir turizm merkezi olmasını istiyoruz bunun içinde devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz, Kültür Bakanlığımızdan da yardım bekliyoruz, inşallah bu emeklerimiz de boşa çıkmaz.”