Genel

Tarhana ne Gediz’in de Uşak’ın! 100 lirayı verebilenin!

Uşak ve Gediz arasında ‘tarhana sizin mi bizim mi?’ tartışması yaşanırken, kentte geleneksel olarak yapılan tarhananın porsiyon fiyatı 90 liradan 100 TL’ye yükseldi.

Abone Ol

Uşak, Kütahya, Manisa, Aydın, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde kendine özgü üretimi yapılan tarhanayla ilgili festival tartışması çıktı.

Önceki hafta yapılan Uşak Belediye Meclisi toplantısında, tarhana festivali yapılması kararı verildi. Kararın ardından festivali 20 yıldır yapan Gediz Belediyesi’nden bir tepki mesajı geldi. Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, bir açıklama yaparak tarhananın ve Murat Dağı’nın Gediz’e ait olduğunu ifade etti. Yeni seçilen Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım da buna bir cevap vererek, polemiği sürdürdü.

POLEMİKLER DEVAM EDERKEN, TARHANA ZAMLANDI


Gediz ve Uşak arasındaki polemik devam ederken, tarhananın yıl içinde sürekli artan porsiyon fiyatı 100 lirayı gördü. Kentte tarhanayı düzenli olarak pişiren, nohut, turşu ve Mende’nin ekşi mayalı ekmeğiyle servis eden Tarhana Baba isimli firma, 90 lira olan porsiyon fiyatını 100 lira yaptı. Fiyat artışındaki gerekçe ise artan maliyetler ve ürünlerin yerine yenisinin eklenmesiyle ilgili yaşanan sorunlar. Bunun dışında yaş tarhananın kilosu 240 TL olarak satılırken, kuru tarhana ise kilo bazında 270 TL’den arz ediliyor. Yaş tarhananın 100 gramından 4 kişilik bir ailenin bir öğünlük ihtiyacı karşılanabiliyor. 

TARHANA FİYATLARI, YENİ SEZONDA 400’Ü BULABİLİR


Enflasyondaki artış nedeniyle, bu yıl evlerde üretilen tarhananın da fiyatı 200 TL’den 400 TL’yi bulabilir. Domates, biber, soğan ve yoğurt gibi giderlerin artış göstermesi, artan fiyatların en temel nedeni. Türkiye, 21 Aralık 2021’de hayata geçirdiği kur korumalı mevduat sistemiyle birlikte, daha büyük sıkıntıları yaşamaya başladı. Kur dengesinin korunmaması sonunda, faiz artışlarıyla dövizin ateşi kontrol edilmeye çalışıldı. Bu durumun sonunda ise piyasada nakdi olanların büyük çoğunluğu parasını faize yatırdı ve yüksek gelirler elde ediyorlar. TL’nin değeri korunmak istenirken, ülkemiz kur ve faiz sarmalına da bir şekilde girmiş oldu.