Gündem

Tarla üzerine yapılan evler genelde yıkıldı

"Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Samancı, deprem bölgesinde gönüllü olarak hasar tespit çalışmalarına katıldıklarını ve yıkılan binaların genelde yüksek olmayan zeminlere yapıldığını ifade etti."

Abone Ol

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, deprem bölgesinde gönüllü olarak hasar tespit çalışmalarına katıldıklarını ve yıkılan binaların genelde yüksek olmayan zeminlere yapıldığını ifade etti. Konuyla ilgili bilgi veren Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, "Bizim görev yerimiz Kilis ve burada çalışmalar yapıyoruz. Uşak’tan 8 mimar ve gönüllü arkadaşımız ve yine 8 memur arkadaşımızla hasar tespit çalışmalarına katıldık. Hasar tespit çalışmaları bitti ve bulunduğumuz yerde çok ciddi bir hasar yok. Köylerde kısmen hasarlar var. Ağır ve hafif hasarlı yapılar var ve can kaybı diğer illere göre az.  Hatay, Maraş ve Elbistan’da çok ciddi kayıplar var. Bizim gördüğümüz kadarıyla Kahramanmaraş ve Hatay’daki yıkımlar daha fazla olmuş" dedi.

Samancı, "Depremin şiddeti çok büyük ve depremin oluş şekli de yıkımı büyük ölçüde tetiklemiş. Dolgu zemin üzerine yapılmış, ova gibi yerlerde kayıplar fazla. Yıkımın yüzde 50 sebebi depremin şiddetinden kaynaklı ve zeminden ortaya çıkan durumlar. Zemini sağlam olan yerlerde binalarda hasar var ama can kaybı bu kadar yok. Yapı insanları öldürüyor ve hatayı depremde ve zeminde aramaktansa, binanın mimarlık ve mühendislik hizmet alıp almadığına bakmak lazım.  İşçilikte yapılan hatalar ve demirin kalitesi dahi bunun için etken. Sadece beton numunesi alarak binanın depreme dayanıklı olup olmadığı ölçümlenemez. Yapılan büyük bir kısmı 2013 yılı öncesi ve yapı denetim kanunu olmadan önce yapılmış binalarda çok daha fazla hasar var. Genellikle bunu şuna bağlamak lazım, zeminin düzgün araştırılması ve temellerin düzgün olması, kolon kiriş bağlantılarının doğru olması ve bunların içinde ayrıca işçilik hataları da yer ediniyor" diye konuştu.