Başvuru kabulüne ilişkin bu çağrı, IPARD Programı 2021-2027 döneminde  yatırım yapmak

isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvuruları kapsıyor.

IPARD III Dönemi Beşinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında destek almak amacıyla 81 ilden proje başvurusu yapılabilecek.

TKDK tarafından yapılan bilgilendirmede Beşinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri yapım işi içermeyen yatırımlarda en fazla 9 (dokuz) ay, yapım işi içeren yatırımlarda en fazla 12 (on iki) ay olarak planlanması istendi.

Bilgilendirmede önemli hususlar olarak nitelendirilen bölümde şu ifadelere yer verildi;

“Bu çağrıda açık alanda bitkisel üretim kapsamında makine ekipman desteğinin yanı sıra üretilen ürünlerin ve makine ekipmanların konulacağı garaj ve depolar ile üretilen ürünlere yönelik satış noktalarının yapımı için destek verilecektir.

Alınan başvuruların toplam destek tutarının Çağrı için ayrılan bütçeyi aşması durumunda, IPARD

Programında ilgili tedbir için belirtilen sıralama kriterlerine göre başvurular sıralanacak ve

bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru incelenecektir.”

BAŞVURUDA SON TARİH NE ZAMAN ?

Başvurular 01.11.2024 tarihi saat 09:00’dan itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl

Koordinatörlükleri ve İl İrtibat Ofislerinde kabul edilmeye başlanacak. Online Proje Başvuru Sistemi 02.12.2024 tarihi saat 18:00’de kapatılacak. Başvuruların son teslim tarihi 09.12.2024, saat 18:00’.

Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.

DESTEKLENECEK TEDBİRLER VE DESTEK BÜTÇESİ

“M7 – Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel

Üretim)” tedbirinden yapım işi, makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları desteğine

ilişkin başvurular kabul edilecek.    Yüzde 60-70 oranında desteklenecek projeler için 12 milyon Avro destek bütçesi bulunuyor.

2021-2027 YILLARINI KAPSAYAN IPARD III PROGRAMINDA

555 MİLYON AVROLUK FON TAHSİS EDİLECEK

Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon avro fon tahsis edilen IPARD III Programında, ulusal katkının da eklenmesiyle faydalanıcılara proje karşılığı dağıtılacak hibe tutarı yaklaşık 555 Milyon Avro olacak. Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar avroyu geçmesi bekleniyor. Program ülkemizde 42 ilde uygulanacak.

IPARD III Programı kapsamında;

M1- Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek.

M3- Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek.

M4- Tarım-Çevre-İklim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeşitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek.

M5- Yerel Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesi – LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek.

M6- Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları: Yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında yerel yönetimler desteklenecek.

M7- Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek.

M10- Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak.

Program, Çerçeve Anlaşma, Sektörel Anlaşma ve Finansal Anlaşmanın imzalanması ile 2022 yılının son çeyreğinde uygulanmaya başlanacak.

AA

Editör: Zülal Karadedeli