Genel

TMO  hazırlıklarını tamamladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hububatta yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan bütün hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Abone Ol

UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Merkez ve Taşra Teşkilatı Eğitim, Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'na katılarak bir konuşma yaptı.

Yumaklı, TMO'nun zor zamanlarda bile ayakta kalan köklü bir kurum olduğunu belirterek, hububat sektörünün ekonomi ve gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

“Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını alacakları bir hasat sezonuna yaklaşıyoruz. Bakanlık olarak hububat ve diğer ürünlerin üretim sürecinden alımına kadar her adımını titizlikle takip ediyoruz" şeklinde konuşan Yumaklı, hasat sezonu öncesinde TMO tarafından gerçekleştirilen ve 3 gün süren toplantıda kurumun alım, depolama ve diğer faaliyetlerinin değerlendirildiğini ifade etti.

“EKİM DÖNEMİNDEN İTİBAREN PLANLI ÜRETİME GEÇİYORUZ "

Geçen yıl yapılan Tarım Kanunu'ndaki değişikliklerle ülkede uzun süredir tartışılan ancak uygulanmayan bazı hususların hayata geçirildiğini hatırlatan Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu değişiklikler devrim niteliğindeydi. Özellikle stratejik öneme sahip bitkisel ve hayvansal ürünlerde bu yıl ekim döneminden itibaren planlı üretime geçiyoruz. İşlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarımsal üretim alanlarının kayıt altına alınması gibi konular önceliklerimiz arasında. Ayrıca suya dayalı tarımın yaygınlaştırılması ve sözleşmeli üretimin desteklenmesi gibi adımlar da atılıyor. Bu adımların ardında irade ve kararlılık vardı. Amacımız, ülkenin yeni normale karşı dirençli olmasını sağlamak ve tarımsal üretimi artırarak hem iç ihtiyacı karşılamak hem de tarım ürünlerinin ihracatını artırmak."

“TMO ALIMDA REKOR KIRDI"

Bakan Yumaklı, 2022 yılı sonunda bitkisel üretimin 129 milyon ton olduğunu ancak 2023'te yaşanan zorluklara rağmen üreticilerin 137 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirdiğini belirtti. Yumaklı; “ “Geçtiğimiz yıl yaşanan depremde TMO'nun bulunduğu bölgelerdeki çalışmaları özellikle takdir etmek gerekir. TMO, deprem bölgesindeki hasar tespiti ve yardım çalışmalarında önemli bir rol üstlendi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hububat fiyatlarının açıklanmasının ardından TMO, 13,1 milyon tonluk bir alım gerçekleştirdi ve bu bir rekor. Bu başarı, TMO'nun köklü yapısının yanı sıra çalışanların özverili çabalarının bir sonucudur. Günlük ortalama 200 bin ton alım yapan TMO personelini tebrik ediyorum." Şeklinde konuştu. 

“TEKNOLOJİK UYGULAMALAR SAYESİNDE BU BAŞARI ELDE EDİLDİ”

Tarımda teknoloji kullanımının önemine değinen Yumaklı, şunları söyledi: “Tahıl kontrolü, pazara uygun biçimde ürün sunumu, arz-talep dengesinin sağlanması, lisanslı depoculuk gibi faaliyetlerin hepsi teknolojiyle mümkün. Geçen yıl randevu sistemi gibi teknolojik uygulamalar sayesinde bu başarı elde edildi. Özel sektörün desteğiyle depolama kapasitesini artıracağız."

“YAĞIŞLARDA ARTIŞ VAR"

Yumaklı, arpa ekim alanlarında yüzde 4, buğday ekim alanlarında yüzde 7'lik artış olduğunu belirtti ve yağışların rekolte ve ürün kalitesini belirleyeceğini söyledi.

“Mayısın 15'ine kadar olan yağışlar önemli. Geçen döneme göre yağışlarda artış var, bu da ümit verici. Yeni sezon için hazırız."

Bakan Yumaklı, yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için bütün hazırlıkların tamamlandığını ve üreticilerin yanında olacaklarını vurgulayarak, “TMO, üretimin sürdürülebilirliği ve piyasa istikrarı için gereken tüm adımları atmaya devam edecek" dedi.

GEÇEN YIL UŞAK’TA NELER YAŞANMIŞTI?

“KÖYLÜNÜNKİ ENAYİ ONLARINKİ SANAYİ MALI OLUYOR”
Geçen yıl çiftçiler harman zamanında kaldırdıkları ürünleri değerinde satamadığında şikayetçi olmuşlardı. Toprak Mahsulleri Ofisinin de yeterli alım yapmadığından dem vuran Çiftçiler “Köylününki Enayi Onlarınki Sanayi Malı Oluyor” şeklinde konuşmuştu. 
Toprak Mahsulleri Ofisi geçen  yıl ekmeklik buğday için 8 bin 250 TL/Ton, arpa için ise 7.000 TL/Ton olarak fiyat açıklamıştı. Ancak Uşak’taki zahire pazarında bu fiyatlara alım yapmadı, buğday çok kaliteli olsa bile  6 lira fiyat biçildi. Konuyla alakalı açıklama bir üretici şu ifadeleri kullanmıştı; “ Toprak Mahsulleri Ofisi bizi zahirecilerin eline mahkum etti, onlar da istediklerini yerden fiyatlandırma yapıyorlar. TMO hububat alımının randevuya bağlamış ancak sistemden randevu oluşturmak mümkün değil. Arkadaşım bir traktör çavdar buğdayı satmak için Uşak Zahire pazarına gitti zahirecileri dolaşıp fiyat istedi ancak rayiç  fiyatı veren olmadığı için satamadı oda buğdayını arpa ile değiştirdi. Millet biçer parası ödemek, gübre ekim zamanında pahalı oluyor diye gübreyi şimdiden almak istiyor onun içinde kaldırdığı mahsulü satması gerekiyor. Ama maalesef mahsulüne ederinde satamıyor. ” 
Afyonkarahisar’ın 10 bin nüfuslu bir beldesinde çiftçilik yapan diğer bir vatandaş da konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullamıştı; “ Devlet bizi değirmenciye ve zahireciye mahkum etti. Bizim yaşadığımız beldede değirmen ve zahire işlerine 2-3 aile bakıyor, bunlar kendi aralarından anlaşarak fiyat belirliyorlar. Mahsul onların eline geçince de değerleniyor ‘Köylününki Enayi Onlarınki Sanayi Malı’ oluyor. TMO’ya gittiğimizde de buğdayımızı veremiyoruz, mağdur durumdayız.” Şeklinde konuştu.