Ekonomi

Toplanan İnek Sütü Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat 2024 dönemine ait süt ve süt üretimi istatistiklerini paylaştı. Buna göre  ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 arttı, Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 arttı.

Abone Ol

Bir önceki ay 915 bin 522 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında yüzde 2,0 oranında azalarak 897 bin 379 ton oldu.

ULUSAL SÜT KONSEYİNDEN FİYAT GÜNCELLEMESİ
Ulusal Süt Konseyi 22 Ocak 2024 tarihinde yüzde 3,6 yağlı, yüzde 3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatını 13,50 lira olarak belirlemiş ve belirlenen bu fiyata Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Uşak Veterinerler Odası gibi kurumlardan tepkiler gelmişti. Geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Birliği 1 Mayıs 2024 tarihinden geçerli olmak şartıyla çiğ süt fiyatlarında güncellemeye gitti. Buna göre yüzde 3,6 yağlı, yüzde 3,2 proteinli çiğ sütte tavsiye edilen alım fiyatı 14,65 TL olarak belirlendi.  

TOPLANAN İNEK SÜTÜ MİKTARI AZALDI
Bir önceki ay 153 bin 796 ton olan içme sütü üretimi Şubat ayında yüzde 13,2 oranında azalarak 133 bin 505 ton olarak gerçekleşti.

HAZİRAN AYINDAN SONRA SÜT KITLIĞI YAŞANABİLİR
Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz Ulusal Süt Konseyinin tavsiye ettiği süt fiyatlarının piyasanın gerçekleriyle örtüşmediğini söylemişti.

Yılmaz konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullanmıştı: “ Ulusal Süt konseyi geçen Cumartesi toplandı ve süte 13,5 lira para verdi, zaten üretici  12,5 lira alıyordu, 1 lira zam yapmış oldu. Fakat girdilerdeki artış devam ediyor, yemin kilogram fiyatı 12  lira. Yetiştiricinin 1 litre süt ile 1,5 kg yem alması gerekiyor yani sütün litre fiyatı şu an en az 18 lira olması gerekiyor . Hayvancının, üreticinin para kazanması buna bağlı.”

(İçme sütü üretim miktarı, Şubat 2024)

Süt fiyatlarını belirleyen bir konseyin bulunmasına rağmen yem fiyatlarının sektörde rahat bir şekilde hareket ettiğini söyleyen  Yılmaz; “Haziran ayında zaten mevsimsel olarak süt üretimi düşüyor, bu fiyat dengesizliği bu şekilde olduğu sürece insanlar hayvanlarını kestirecektir dolayısıyla Haziran ayından sonra artık süt arayacağız” şeklinde konuşmuştu.  

(Toplanan inek sütü miktarı, Şubat 2024)