Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Fahrettin Tuğrul, “Yalancılara değil hakikate kulak verelim. Bazı basın yayın organlarında yer alan, “2025 yılından itibaren çiftçilere ödenen mazot ve gübre destekleri kaldırıldı.” başlıklı haberlerin doğruluğu bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunulur” dedi.
Tuğrul, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayı da paylaştı. Tuğrul’un paylaştığı açıklamada, “Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebiliriği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir” ifadesi yer aldı.
Tuğrul’un yaptığı açıklama şöyle:
Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medyadaki iddiaların ardından resmi X hesabından bir bilgi notu paylaştı. Açıklamada 'mazot, gübre ve fark ödemesi' olarak belirtilen prim desteğinin kaldırıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğu belirtildi. "İlk olarak mazot ve gübre desteği kalkmamıştır. Yeni dönemde bunun, tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot ve gübre) esas alınarak belirlenen 'Temel Destek' olarak revize edilmiştir." ifadelerine yer verildi.
Kayıtlı çiftçilerin temel destek ve mazot maliyetinin %50'sinin, gübre maliyetinin ise %25'inin karşılanacağı vurgulandı. Üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin kendi havzasında yetiştirilmesi halinde, temel desteğe ek olarak üreticilerin kullandığı mazotun %50'sini, gübrenin %25'ini planlı üretim desteği olarak alacağı duyuruldu.
Açıklamada su kısıtının oldu 11 il ve 52 ilçede, az suya ihtiyaç duyan 'mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa gibi ürünlerin ekilmesi durumunda gübre maliyetinin kalan %50'sinin, "yer altı su kısıtı desteği" olarak verileceği belirtildi. Bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin %100'e ulaşacağının altı çizildi. 
Ayrıca üreticilerin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemeleriyle ilgili de bilgi verildi. Açıklamada "İkinci olarak ise yine bazı basın yayın organlarında prim desteğinin kalktığı iddiası ortaya atılmıştır. Ancak söz konusu kararın 2'inci maddesi, 11'i nci fıkrasında 'Fark Ödemesi Desteği: Öncelikle arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler olmak üzere ilgili üretim yılındaki üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilerin tarım politikaları amaç ve ilkelerine uyumunu kolaylaştırmak, üretimde sürdürülebiliriği sağlamak ve gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla fark ödemesi desteği verilir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca teklif edilir." ibaresi yer almaktadır." ifadelerine yer aldı. 

Muhabir: HALİL ASLAN