Bu konuda mücadelenin sürdüğünü belirten Türk Sağlık Sen Uşak Şube Başkanı Mehmet Özkuk, “Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Sahanın beklentilerinden uzak yeni mağduriyetlere yol açacak bu düzenleme ile ilgili yanlışlara dikkat çekmiş, bu anlamda aile hekimlerimiz ile aile sağlığı çalışanlarımızın her zaman yanlarında ve destekçileri olduğumuzu ilan etmiştik. Gerek AHEF’le yürüttüğümüz süreç, gerekse yönetmelik düzenlemesine karşı her platformda çalışanlara verdiğimiz destekle sahanın beklentilerini dile getirmiştik. Sağlık Bakanına ve Bakanlık yetkililerine bu yönetmelikle ilgili sıkıntıları aktarmış ve sosyal tarafların sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulamıştık.  Fakat bugünkü yönetmelik değişikliğinin yayınlanması ile sahanın beklentilerinden uzak bu düzenleme hayata geçmiş, aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız sorunlarına yeni mağduriyetler eklenmiştir. Türk Sağlık-Sen olarak söz konusu düzenleme ile ilgili olarak hukuki süreci başlatıyor ve en kısa zamanda mağduriyete neden olan tüm düzenlemelerin iptali için gerekeni yapacağımızı belirtiyoruz” dedi. 
Mehmet Özkuk, şöyle devam etti: “Aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımızın her bir meselesi bizim meselemizdir diyor; sorunların çözülmesi, yanlıştan dönülmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi adına mücadelemizin kesintisiz olarak devam edeceğini kararlılıkla ifade ediyoruz.”
YENİ YÖNETMELİK NELERİ İÇERİYOR?
Yayınlanan yönetmeliğe göre, aile hekimlerinin aylık başarı oranlarının belirlenmesine ilişkin gebe, bebek-çocuk izlemleri gibi kıstaslara "lohusalık" izlemi de eklendi. Aile hekimlerinin bu alanda yaptığı çalışmalar "koruyucu ve önleyici" sağlık hizmetleri olarak tanımlandı. Böylelikle lohusa izlemleri de hamile, bebek, çocuk izlemlerinde olduğu gibi aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alınmış oldu. Yönetmelikte, aile hekimlerine aylık yapılan ödemeleri belirleyen kıstaslarda da değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, aile hekimi başına düşen nüfus, 4 binden 3 bin 500'e indirildi, nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlendi. Kronik hastalıkların takibi, 65 yaş üstü kişiler ile yenidoğan izlemleri gibi koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine ilişkin bazı aylık ödemelere ilişkin katsayılarda da artış yapıldı. Yönetmelikte, kronik hastalık taramalarının artırılması, kronik hastalıkların en erken dönemde teşhis ve tedavisinin sağlanması, akılcı ilaç kullanımının özendirilmesi, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki gereksiz başvuruların önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler de yer aldı. Bu çerçevede, aile hekimlerine teşvik ödemesi yapılacak kıstaslara, kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı, kamu, özel ve üniversite hastanelerine yapılan kişi başı hekime müracaat sayısının azaltılması, aile hekimliği birimi memnuniyet oranının il oranının üzerinde olmasına ilişkin hususlar da eklendi. Düzenlemelerle, hekim başına düşen hasta sayısı azaltılarak kronik hastalık ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerinin etkin yapılmasının teşviki, vatandaşlara aile hekimliklerince ayrılan sürenin artması amaçlanıyor. Yönetmelik, 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Muhabir: RAMAZAN GÜNER