Bilim-Teknik

Türkiye’de İlk Defa Uşak’ta

Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü araştırma enstitüleri haricinde Türkiye’de ilk defa antibiyogram testini yapmaya başladıklarını duyurdu. Test, Mastitis (meme yangısı) hastalığına karşı kullanılan antibiyotiğin doğru belirlenerek bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesini sağlıyor.

Abone Ol

MASTİTİS Tarama ve Önleme Projesi Uygulanmaya Başlandı

Uşak İl Özel İdaresi katkısı ile hayata geçirilen ve Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüleri haricinde Tarım ve Orman Müdürlükleri içerisinde Ülkemizde ilk olarak Uşak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen MASTİTİS Tarama ve Önleme projesi kapsamında Uşak il Merkezi ve ilçelerindeki tüm hayvancılık işletmesi olan çiftçilerin faydalanması için antibiyogram testi ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Uşak ili ve ilçelerindeki hayvancılık yapan tüm çiftçilerin Mastitis (meme yangısı) hastalığına karşı kullandıkları antibiyotiğin doğru belirlenmesi bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilerek bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesinin engellenmesi, yanlış antibiyotik kullanımı sebebiyle tedavi edilememesi bunun sonucunda mastite yakalanan meme lobunun kaybının önlenmesi veya tedavi süresinin uzaması ile tedavi süresi boyunca süt kaybının önüne geçiliyor.

Doğru antibiyotiğin belirlenmesi ile de  insan tüketimine sunulan hayvansal kaynaklı gıda ürünlerinde kalıntı riskini en aza indirerek toplum sağlığına katkıda bulunuluyor.

Serbest Veteriner Hekimlerin tedavi protokollerine yardımcı olmak amacıyla antibiyogram testi gerektiren mastitis hastalığı ve diğer hastalıklarda ücretsiz olarak hizmet veriliyor.

Yetiştiricilerin ineklerinin mastitis olduğunu ilk fark ettiklerinde hiçbir ilaç uygulamadan önce, sıcak su ile dezenfekte ettikleri küçük bir kavanoza mastit olan memeden yarım çay bardağı kadar (15-20ml) aldıkları süt numunelerini soğutarak soğuk zincir bozulmadan 24 saat içerisinde Uşak İl Tarım Müdürlüğüne  getirerek test ettirebilirler. (Herhangi bir ilaç uygulandıktan sonra alınan numuneler geçersiz sayılıyor)