Uşak’ın Ulubey ilçesinden Eşme’ye giderken ilk köy olan İnay, 1500 yılında inşa edilen camisi, tarihi köprüsü, tarihi hanı, yapraklarını döken ağaçlarla dikkat çekiyor. 

KÖROĞLU’NUN BİR BÖLÜMÜ BU HANDA ÇEKİLDİ

Bu mevsimde bir başka güzel olan İnay köyünün girişinde tarihi han ilk görülen eser oluyor. İnay köyündeki cami ve hanın yapımı aynı dönemde gerçekleşti. 1500 yılında yapıldığı belirtilen tarihi İnay hanı, taş duvarlar ve toprakla inşa edildi. İçinde kemerli yapılar yer alıyor ve burada TRT’de yayınlanan Köroğlu dizisinin bazı bölümleri çekildi. 
İnay’daki tarihi taş köprü de 1500 yılında yapılan cami ve kervansarayla bağlantıyı kuruyor. Köy içindeki dere yatağının üzerindeki tarihi köprünün her 2 yakasında da dökülen yapraklar yer alıyor. 


Taş köprüden geçtikten sonra hemen sağda koca çeşmenin suyu akıyor. Caminin içindeki kuyudan beslenen çeşmenin suyu, buradan dereye akıyor. 

KÖYÜN ESKİ EĞLENCE MEKANI HARABE OLDU


İnay köyünde bir dönem balık restoranı olan ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptığı belirtilen mekan da harabeye dönmüş durumda. Köy sakinleri, bu mülkün sahiplerinin köy dışında yaşadığını belirtti.
Her ne kadar bina harabe gibi olsa da çevresindeki ağaçlık ve otluklar hala diri durumda. Hatta burada bir dönem balık yetiştiriciliği yapılan ve suyu bahçeye veren kapak dahi yerinde duruyor. 

İNAYLILAR, İZMİR ÇİĞLİ’DE YOĞUN OLARAK BULUNUYOR
İnaylılar’ın büyük bölümü İzmir’in Çiğli ilçesinde yaşıyor. Çoğu İnaylı yıllar önce İzmir Çiğli’ye yerleşmişler ve yılın belli dönemlerinde köylerine geliyorlar. Köyde eski yıllardaki insan yoğunluğunun olmaması, ister istemez bir burukluğa yol açıyor. İzmir’den emekli olan bazı İnaylılar, bağlık alanlardaki evlerine zaman zaman geliyor. 


İNAY, DEVRİMCİ YAPISIYLA DİKKAT ÇEKİYOR
İnay, 12 Eylül döneminden önce devrimci gençlerin yoğun olmasıyla biliniyor. Yazar Uğur Sümer, ‘Devrimci Yol Tarihine Doğru Uşak’ta Köy Komünleri’ isimli kitabında, 80 öncesindeki köy yaşantısına yer verdi. Sümer’in kitabında Ulubey ve Eşme’deki köylere değinildi. Ulubey’in Büyükkayalı, Hanyeri, İnay gibi köylerinde devrimci gençlerin yoğunluğuna değinildi. Sümer’in kitabında, İnay ve diğer köylerdeki devrimci gençlerin çalışmalarını yazdı. Kitapta devrimcilerin, köy halkının düğününe katıldığı ve tarlada çalıştığı ve çiftçi mitinglerine katıldığına dair ifadeler yer aldı. 
ALİ ARASLI

Editör: Mevre Kaya