Uşak’ta yıkımı gündeme gelen ve bazı tartışmalara neden olan Uşak Belediye İşhanı hakkında bilgi veren ve dönemin Uşak Belediye Meclis Üyesi Azmi Yılancıoğlu, söz konusu binanın 4 bloktan oluştuğunu ifade etti. Uşak Belediye işhanı binasının yapıldığı dönemde her hangi bir çimento krizi yaşanmadığını ve bu söylemin yalan olduğunu belirten Yılancıoğlu, “Uşak Belediye İşhanı binası yapılırken her hangi bir çimento krizi yaşanmadı ve burada bulunan tüm binalar aynı kapsamda yapıldı” dedi.

Kısa bir süre önce yıkımı tekrar gündeme gelen Uşak Belediye İşhanı kapsamından ayrılan ve yıkım kapsamının dışında olan binalar kentte tartışma konusu oldu. Yapılan incelemeler neticesinde, söz konusu işletmenin ve arkasında bulunan düğün salonlarının yıkım kapsamı dışında kaldığı anlaşılırken, konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar da yapıldı. Uşak İnşaat Mühendisleri Odası yöneticileri, Uşak Belediye İşhanı binasında yıkım kapsamı dışında olan beyaz eşya satışı yapan işletmenin bulunduğu kısmın işhanının dışında farklı bir inşaat olduğuna dair beyanlar verdi.  


Konuyla ilgili görüştüğümüz ve binanın inşaatı sırasında Uşak Belediye Meclis Üyesi olan ve kentte uzun yıllar Uşak SMMMO Başkanlığı yapan Azmi Yılancıoğlu, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Azmi Yılancıoğlu’nun verdiği bilgilere göre binanın temeli 1978’de atıldı ve 1981’de anahtar teslimi yapıldı. Söz konusu bina yapıldığında yüzde 100 Uşak Belediyesine aitti ve 1995’te görevde olan dönemin Uşak Belediye Başkanı Erhan Akçay tarafından yarısı satıldı. Ağustos 1995’te satılan binaların bulunduğu bölgede aynı zamanda Uşak Belediyesine ait düğün salonu (şu an özel ve yıkım kapsamı dışında) ile halk ekmek fabrikası bulunuyordu. Halk ekmek fabrikası, Mesut Apaydın döneminde gıda bankasına çevrildi ve şu anda Sevgi Mağazası olarak hizmet veriyor. 


Söz konusu binanın A, B, C ve D bloktan oluştuğunu belirten Azmi Yılancıoğlu, “Normal şartlarda bugün beyaz eşya ve düğün salonu olarak kullanılan kısım 8 katlı olarak tasarlanmıştı ve burada otel olacaktı. Fakat o dönemde askeri darbe araya girdi ve bu proje olmadı. 80 darbesinden sonra bina bu haliyle tamamlandı ve buradaki hiçbir bina işhanı kapsamı dışında inşa edilmedi. Bunu diyenler neye göre bu söylemi ortaya atıyor anlamış değilim. O dönemde öyle çimentoyla ilgili de her hangi bir kıtlık ve benzeri durum söz konusu değildi” dedi. 
Öte yandan Uşak Belediye İşhanı’nın yıkımı gündeme geldiğinde, buradaki esnaf, duruma tepki göstermişti. Binanın komple yıkılmasını, Uşak Belediyesi’nin de kendilerine bir göstermesini veya dükkanlarını piyasa koşullarındaki değerde almalarını istemişlerdi. -HABER/ALİ ARASLI

Editör: Mevre Kaya