Yetkililerden alınan bilgiye göre konuya ilişkin hazırlanan dosya geçen yıl  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na  sunuldu. Projenin maliyetli olduğunu ifade eden yetkililer bu iş için hibe başvurusu da  yaptı. Programa göre Uşak’ta bütün evlerde ikili ayrıştırmaya geçilmesi ve Uşak’a 1. Sınıfı atık getirme merkezi kurulması gerekiyor. Bu maliyetten dolayı belediye bu sisteme geçemiyor. Projenin geçen yıl hesaplanan maliyeti yaklaşık 5-6 milyon lira. Bu yıl ise bunu en fazla 20 milyon lira olacağı ifade ediliyor.

SIFIR ATIK BELGESİ ALMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?

Uşak Belediyesi kendi bünyesindeki birimlerinde geçerli olan sıfır atık belgelerini almış durumda. Atapark’ta atık toplama kumbarası kuran belediye şehrin değişik bölgelerinde sıfır atığa yönelik konteynerler yerleştiriyor. Ancak belediyenin il merkezinin genelinde geçerli olan (A1 veya A2 düzeyinde) Sıfır Atık Belgesi bulunmuyor. Belediyelerin bu belgeyi hak edebilmesi için geçmesi gereken sıfır atık sistemi kurulumu aşamaları (sifiratik.gov.tr adresinde) şu şekilde sıralanıyor:

SIFIR ATIK EKİBİNİN OLUŞTURULMASI;

Bu kişiler belediye genelinde sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasını, geliştirilmesini, iyileştirilmesini, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasını ve izlenmesini sağlar.

TOPLAMA ALTYAPISININ OLUŞTURULMASI;

Bu kapsamda ikili toplama sistemi kapsamında geri kazanılabilir atıklar için mavi, diğer atıklar için gri konteyner kullanılır. 1. sınıf atık getirme merkezleri kurulur, cam kumbaraları ve mobil atık getirme merkezleri yerleştirilir.

ATIK TOPLAMA FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ;

Konutlar, iş yerleri ve AVM gibi yerlerden ikili toplama sistemi kapsamında atıkların toplanması, gerekli ekipmanın temini, Sokaklarda bulunun ekipmanların üzerine hangi atıkların atılabileceği ile ilgili yazı eklenmesi ve toplanan atıkların geri dönüşüm tesislerine aktarılması.

TESİS İHTİYACI;

Geri kazanılabilir atıkların düzenli depolama tesislerine gönderilmesi önlenir. Atık hiyerarşisine uygun olarak atıkların düzenli depolanması söz konusu ise atıklar düzenli depolanmadan önce mutlaka ön işlemden geçirilir.

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Ünal