Türkiye’nin gündeminde olan belediye kreşleri uygulaması, Uşak’ta da bulunuyor. Bu yıl açılan Uşak Belediyesi kreşinin fiyatı aylık 5000 TL olarak belirlendi. Önümüzdeki yıl bu rakamın ne kadar olacağı Uşak Belediyesi Meclisi’nde gündeme gelmedi. Söz konusu rakamın İstanbul’da daha ucuz olması ise dikkat çekiyor. Tartışmaların odağında olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aylık 2500 TL’ye sunduğu kreş hizmeti, Uşak Belediyesi’nde ise 5000 TL olarak sunuluyor. Uşak ve İstanbul arasındaki yüzde 100’lük fiyat farkının yanı sıra, İzmir Belediyesi’nin rakamı da Uşak’a göre 2 katına geliyor. 


UŞAK BELEDİYESİ’NİN KREŞİNE KAYIT İÇİN 5000 TL’NİN DIŞINDA NELER GEREKİYOR?
Uşak Belediyesi’nin 5 bin TL olan kreşi, piyasada ise 8 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor. Tabii buradaki etkenlerden biri de kreşin sunduğu imkanlar ve eğitim kalitesi olarak dikkat çekiyor.  Her ay 5 bin TL verecek olan anneler, sabah saat 8 ila 9 gibi çocuklarını kreşe teslim edecekler. Akşam saat 17:00 ila 18:00 arasında çocuklarını alabiliyorlar.  
Uşak Belediyesi’nin resmi internet sitesinde kreşe kayıt şartları şöyle belirtiliyor: “Elma Şekeri Kreş ve Gündüz Bakımevine başvuru yapılabilmesi için çocukların 3-6 yaş aralığında (37-72 aylık) olması ve tuvalet eğitimini tamamlamış olması gerekiyor. Öte yandan aynı aileden birden fazla çocuk için başvuru yapılabiliyor.”
BELEDİYELER KREŞ AÇABİLİYOR MU?
Belediyeler 5393 Sayılı kanunun 14’üncü maddesine göre kreş veya okul öncesi eğitim kurumu açabiliyor. Bu kanunun el vermediği durumlarda ise şirket kurarak da açma durumu bulunuyor. İlgili kanunun maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000'i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.   Okul öncesi eğitim kurumları açabilir; Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde, öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece  alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir”.

Muhabir: Zülal Ünal