UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Eğitimin başaktörünün öğretmen, insanlığın kadim ve vazgeçilmez mesleklerinden birinin de öğretmenlik olduğunu kaydeden Kara, “Geleceğimiz için eğitim, eğitim için öğretmen vazgeçilmezdir. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı hâle getirecek olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır” şeklinde konuştu.
Bir eğitimcinin, eğitim hizmetini verirken, hayatın günlük sıkıntılarından arınmış bir zihinsel yoğunlukla kendini işine vermesinin, hem ülkemizin hem de eğitim sisteminin geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Kara, şöyle devam etti: “Bu bağlamda, eğitimde fırsat ve imkân eşitliği sağlanmalı, öğretmen açığını kapatmaya yönelik nitelikli politikalar yürürlüğe konulmalı; okul ve bölgeler arasındaki nitelik farkı giderilmelidir. Bu nedenle, öğretmen ataması, imkânlar zorlanarak ihtiyaç kalmayacak şekilde kadrolu atama şeklinde yapılmalıdır.”
Arz ve talebi arasındaki makas her yıl büyümektedir
2022/23 eğitim-öğretim yılında eğitim fakültelerine 56 bin 238 öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını, aynı dönemde 51 bin 203 kişinin mezun olduğunu dile getiren Kara, “Dahası, 2023 yılında KPSS eğitim bilimleri testine giren öğretmen adayı sayısı son on yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 500 bin bandına yaklaşmış ve bu yılda ataması yapılan sözleşmeli öğretmen sayısı ise 45 bin olmuştur. Dolayısıyla öğretmen arz ve talebi arasındaki makas her yıl büyümektedir. Öğretmen arz ve talep dengesi gözetilerek ihtiyaç ve planlamalar yapılmalı ve bu yönde politikalar oluşturularak hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
Kara, öğretmen açığı varken, bunca öğretmen adayı atama beklerken, öğretmen ihtiyacı ücretli öğretmenlerle giderilmeye devam ederken, öğretmen atamasının mali disipline ve sıkılaşmaya kurban edilmemesi gerektiğini, aksi hâlde bunun faturasının ağır olacağını söyledi.