Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bülent Gün, “2025 yılı için belirlenen eğitim bütçesi, eğitimin güncel ihtiyaçlarını, öğrenci ve eğitim emekçilerinin taleplerini karşılamaktan uzaktır. Bu bütçe, hükümetin eğitim sistemini ne kadar arka sıralara ittiğinin en güncel kanıtıdır. Eğitim, Anayasa'ya göre ücretsiz sağlanması gereken bir kamu hizmetidir ve beslenme, barınma, ulaşım gibi yan hizmetler de bunun ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak öngörülen bütçe, şu acil sorunlara çözüm üretmekten uzaktır” dedi.
YOKSUL ÖĞRENCİLERİN BESLENME VE BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ
“Yeterli kaynak ayrılmadığı için yeni okul ve derslikler inşa edilemeyecek, bu da ikili eğitim ve taşımalı eğitim sorunlarının devam etmesine neden olacaktır” diyen Bülent Gün, şöyle devam etti:
“Yoksul öğrencilerin sosyal ve maddi ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal destekler sağlanamayacaktır. Öğrencilerin barınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçları karşılanmadan, sağlıklı ve verimli bir eğitim süreci beklemek mümkün değildir. Bu bütçe okulların temiz, sağlıklı ve güvenli ortamlar haline getirilmesinde ihtiyaç duyulan donanım, fiziki altyapı ve materyali sağlamakta yetersiz kalacaktır. Eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen ataması gerçekleştirilemeyecek ve atama bekleyen öğretmenlerin sorunu daha da derinleşecektir. Eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için gerekli kaynaklar bu bütçede yer almamaktadır.”
Gün, şöyle söyledi: “Yükseköğretim Bütçesinin Yetersizliği: Üniversitelerimizin akademik kadro oluşturma, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütme, kampüs altyapısını geliştirme gibi ihtiyaçları giderek artarken, bütçedeki bu azalma, üniversitelerin kapasitesini ciddi şekilde sınırlamaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Özetle, 2025 yılı eğitim bütçesi; eğitimde eşitliği, öğrenci başarısı ve öğretmen refahını artırmak yerine, sorunları daha da derinleştirecek niteliktedir. “İtibardan tasarruf olmaz” söylemiyle lüks harcamalardan vazgeçmeyen hükümet, tasarruf alanı olarak bir kez daha eğitim sektörünü hedef almıştır. Eğitimde tasarruf, ülkenin geleceğinden çalmaktır. EĞİTİM-İŞ olarak, eğitime ayrılan bütçenin artırılmasını, kaynakların verimli kullanılmasını ve eğitimin tüm bileşenlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını talep ediyoruz. Öğrencilerimizin sağlıklı, güvenli ve eşit bir eğitim alabilmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz”.