Genel

Uşak Eğitim Sen: Katliam yasası geri çekilmeli

Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç, yürürlüğe giren ve sokak hayvanlarının katli anlamı taşıyan yasanın geri çekilmesini istedi. Ertunç, “Ekolojik dengeyi esas alan düzenlemeler esas alınarak, 5199 sayılı kanunda yerel yönetimlere ve bakanlıklara atfedilen görev ve yükümlülükler yerine getirilmeli, akla ve vicdana aykırı Katliam Yasası derhal geri çekilmelidir” dedi.

Abone Ol

Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç, yürürlüğe giren ve sokak hayvanlarının katli anlamı taşıyan yasanın geri çekilmesini istedi. Konuyla ilgili Eğitim Sen Genel Merkezi ve Uşak Şubesi’nin görüşlerini açıklayan Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç, “Kamuoyunda infiale sebep olan ve tüm tepkilere rağmen TBMM’de AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen  17 maddelik “Hayvanların Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılamasına Dair Kanun Teklifi” yürürlüğe girdi.  Kamuoyunda “Katliam  Yasası” olarak anılan düzenlemeye  yönelik tepkiler ve tartışmalar sürerken ilk hayvan kıyımı geçtiğimiz günlerde Niğde Belediye’sinin geçici hayvan barınağındaki köpeklerin enjeksiyon yöntemiyle zehirlenerek hayvan mezarlığına gömülmesiyle ortaya çıkmıştı. Niğde Belediyesi tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, bu kıyımın “kanuna ve vicdana” uygun olduğunu savunmuştu.  Şimdi  bir hayvan katliamı haberi de Altındağ Belediyesi’nden geldi. Altındağ Belediyesi’ne ait hayvan barınağının yakınlarında çok sayıda katledilmiş köpek çukurlara atılmış vaziyette bulundu. Siyasal iktidar, doğa ve ekolojik sömürüyü esas alan kapitalist ve kibirli yaklaşımının tezahürü olan söz konusu  katliam yasasını, belediyeler ve ilgili bakanlıkların sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma, aşı, rehabilitasyon,  tedavi ve denetim gibi  sorumluluklarını yerine getirmemelerinin yol açtığı sorunları, milyonlarca hayvanı ortadan kaldırarak, ekololojik dengeyi bozma pahasına kendi sorumluluklarından kurtulmanın yasal zemini olarak kullanmayı amaçlamaktadır” dedi.
“Öyle  ki 2004’de çıkarılan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu ile yerel yönetimlere geçici bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirmek, kısırlaştırıp, aşılayarak hayvanları yaşadığı bölgelere geri bırakma sorumlulukları getirilmişti. Ancak kanuna rağmen belediyeler sözkonusu görevlerini yerine getirmemiş, ilgili bakanlık  ise yeterli denetimi yapmamıştır” diyen Ertunç, şöyle devam etti:
“Tüm bunların sonucunda ilgili kurumların görevlerini yerine getirmemelerinin faturası sokak hayvanlarına kesilerek, Katliam Yasası ile birlikte milyonlarca hayvan kıyıma uğratılmak istenmektedir. Ekolojik dengeyi esas alan düzenlemeler esas alınarak, 5199 sayılı kanunda yerel yönetimlere ve bakanlıklara atfedilen görev ve yükümlülükler yerine getirilmeli, akla ve vicdana aykırı Katliam Yasası derhal geri çekilmelidir.”

HALİL ASLAN