UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alan cevizli ve tescilli Uşak ev baklavası, bir önceki Ramazan Bayramına göre yüzde 100 zam gördü. Geçen yıl kilosu 150 TL’den satılan hakiki Uşak ev baklavası, bu yıl 300 lira oldu. Pastanelerde üretilen ve dayanıklılığı az olan baklavanın fiyatı ise 250 TL ile 400 TL arasında değişiyor. İçerdiği pancar şekeri ve cevizi nedeniyle Uşak ev baklavasının fiyatı, emsallerine göre daha uygun düşüyor. 

Whatsapp Image 2024 04 08 At 12.41.40
Kentte uzun yıllardır Uşak ev baklavası ve cenderesi üreten baklavacılar, artan şeker, un, işçilik, iç malzemesi ve diğer giderler nedeniyle rakamların yükseldiğini ifade etti. İstanbul’da satılan ve kilosu 800 lirayı bulan baklavaya göre Uşak ev baklavasının çok ucuz olduğunu belirten bir baklavacı esnafı, tüm maliyetlerin arttığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’da baklavanın kilosu 750, 800 ve 1000 TL’leri görüyor. Uşak’ta rakam hala çok makul. Büyükşehirlerin 3’te 1’i fiyata malzemesi kaliteli ve uzun süre dayanabilen baklava yapıyoruz. Tüm maliyetleri hesaplıyoruz ve kendi işçiliğimizi yazmadan rakam belirliyoruz. Gerçekten işçilik maliyeti büyükşehirlerde çok yüksek. Bizde ise en son göze gelen masraf”. 
UŞAK EV BAKLAVASI COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLENDİ

Whatsapp Image 2024 04 08 At 12.41.26
Bayramların vazgeçilmezi Uşak ev baklavası, bir süre önce coğrafi işaretle tescil aldı. Uşak Şeker Fabrikası’nın pancar şekeri, ceviz ve 70 kat yufkasıyla kendine has bir lezzeti olan Uşak ev baklavası uzun süre dayanabiliyor. Uygun koşullarda 1 hafta boyunca bozulmayan Uşak ev baklavası,. Uşak TSO’nun 2 yıl önce başlattığı girişimlerin sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Pancar şekeriyle yapılan Uşak ev baklavasının yufkaları; buğday unu, su, yumurta, tuz ve ay çiçek yağı ile hazırlanan hamurla elde ediliyor. Yufkaların kalınlığı ortalama 1,2 mili metre kalınlığında ve yaklaşık 160 santime çapında oluyor. 65 ila 70 yufkaya aralıklı olarak cevizler içi konuyor ve üzerine sade yağ dökülüyor. Baklava dilimleri de yaklaşık 5 santimetre oluyor. Piştikten sonra, Uşak şekeriyle yapılmış şerbetle tatlanan baklava birkaç saat sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.

Muhabir: Zülal Karadedeli