Kültür

Uşak halısı, Avrupa Birliği tarafından tescillenecek

2012’de Türk Patent ve Marka Kurumu’nun coğrafi işaretle tescillediği Uşak halısı, Avrupa Birliği nezdinde de koruma altına alınacak.

Abone Ol

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işaretle tescillenen Uşak halısı için Avrupa Birliği bazında da çalışmalara başlıyor. 2012’de, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri sonucu coğrafi işaretle tescillenen Uşak halılarıyla ilgili bir kitap çalışması da yapıldı. Uşak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün çalışmaları sonucu oluşturulan eserin tanıtımı için bir toplantı yapıldı ve halı sergisi açıldı. Tarih Boyunca Uşak Halısı isimli konferansta açıklamalar yapan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim Kandemir, Avrupa nezdinde de coğrafi işaret alacaklarını kaydetti. 

Uşak halıları asaletin simgesiydi
Uşak halılarının bir dönem Avrupa’da asaletin simgesi olduğunu belirten Selim Kandemir, 18. Yüzyılda 10 metreye kadar Uşak halısının yapıldığını söyledi. Asil Avrupalı ailelerin kendi armalarıyla da özel Uşak halısı dokuttuğunu aktaran Kandemir, şöyle konuştu:
“Özellikle Rönesans döneminin ünlü ressamlarından olan Lorenzo Lotto’nun eserlerine taşıdığı Uşak halıları dünyaca üne kavuşmuştur. O zamanlardan günümüze kadarda Uşak halkı tarafından bu ünün korunması sağlanmıştır.  Tarihsel süreçte katma değer yaratarak günümüze kadar gelmiş olan Uşak Halısı’nın özellikle Avrupa’ da ki müzelerde sergileniyor olması sahip olduğumuz kültürel mirasa sahip çıkmamız gerektiği güdüsünü oluşturuyor.”
AB’deki mevzuat sorunu çözüldü, Uşak halısına gün doğdu
Uşak halıları için 2010 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurulduğunu hatırlatan Kandemir, coğrafi işaret tescilinin 2012’de gerçekleştiğini kaydetti. Coğrafi işaret tesciliyle birlikte Uşak halısının kök boyası, kullanılan ipliğinin yünü, dokuma şekli ve desenleri bir standarda bağlandı. Bir süredir Uşak halısını Avrupa Birliği nezdinde de tescillemek için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kandemir, mevzuat noktasındaki sorunun çözüldüğünü söyledi. Kandemir, şöyle devam etti: “Halımızın AB’de de coğrafi işaretini almak istiyorduk. Ancak AB tarafında mevzuat sadece gıda ürünlerine yönelikti.  Bu yöndeki girişimlerimiz başta TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da desteği ile ses buldu ve 27 Ekim 2023 tarihli Avrupa Resmi Gazetesi’nde bizi sevindiren bir karar çıktı. Uygulaması 20 gün sonra yani 17 Kasım itibarı ile başlayan Coğrafi işaret korumasının kapsamı, zanaat ve sanayi ürünlerine yönelikte genişletildi. Bu karar doğrultusunda Uşak Halımızı AB’de tescil ettirme girişimlerimize başladığımız müjdesini ilk defa buradan vermek istiyorum”.  
Öte yandan programda, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın da Uşak halısı için birer konuşma yaptılar. Daha sonra Antika Tekstil Uzmanı Deniz Coşkun ve Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı Başkanı Kerim Sefer ve Devlet sanatçısı ve ressam Devrim Erbil de birer sunum yaptı. 
HABER: ZÜLAL KARADEDELİ