UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

İl Müftü yardımcısı Yusuf Savuran'ın gündeme ilişkin sunumu sonrası söz alan Uşak İl Müftüsü Burhan Çakır, bu önemli görevi yürütmede ihsan şuuru ile çalışmanın öneminde dikkat çekti ve bütün çalışma arkadaşlarına başarılar diledi.
İl ve ilçelerde bulunan Müftülük, Kur’an Kursları ve Camileri ziyaret etmek ve müftülük personeline rehberlik etmek amacıyla Uşak’a gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Başmüfettişi Bilal Öztürk ve Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişi Mahmut Tağmak da toplantıya katıldı. Toplantının sonunda söz alan Öztürk ve Tağmak Görev ve hizmet şuuru hakkında sohbet etti. 

Whatsapp Image 2024 02 29 At 13.11.57
Uşak il Müftülüğü konuya ilişkin sosyal medyadan  yaptığı paylaşımda; “İlimize teşriflerinden dolayı Başmüfetiş ve Müfettiş hocalarımıza ve toplantıya katılımlarından dolayı personelimize teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı. 
Ramazan ayın bu yıl 11 Mart 2024 Pazartesi günü başlayacak. Ramazan Bayramının birinci günü ise 10 Nisan 2024 Çarşamba.
RAMAZAN ADI NEREDEN GELİYOR?

Whatsapp Image 2024 02 29 At 13.11.57 (2)
Sözlükte “günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak yürümekle ayakların yanması” anlamlarındaki ramad masdarından veya “güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış yer” mânasındaki ramdâ’ kelimesinden türeyen ramazân kamerî yılın şâbandan sonra, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adıdır. “Yaz sonunda ve güz mevsiminin başlarında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur” anlamındaki ramadî kelimesinden ya da “kılıcı veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için iki yalçın taş arasına koyup dövmek” anlamındaki ramd masdarından türediği de ileri sürülmüştür. Genellikle “şehr” (ay) kelimesine izâfe edilip şehru ramazân şeklinde kullanılır.
RAMAZAN HAKKINDAKİ YAKIŞTIRMA

Whatsapp Image 2024 02 29 At 13.11.56 (1)

Ramazan kelimesinin kök anlamıyla ilgili olarak oruç tutulan bu ayda açlık ve susuzluğun etkisiyle insanın içinin yandığı, orucun hararetiyle günahların yakıldığı, güz yağmurlarının yeryüzünü yıkadığı gibi ramazan orucunun da müminleri günahlardan yıkayıp temizlediği için aya bu ismin verildiği yönünde bazı kitaplarda yer alan açıklamaların ise İslâm’dan sonra orucun etkilerine bakılarak yapılan ve tarihî bilgilerle pek örtüşmeyen yakıştırmalar olduğu anlaşılmaktadır; çünkü hicrî takvimde yer alan ay isimlerinin İslâm’dan önce konulduğunda şüphe yoktur.
BU AYA ULAŞANLARIN ORUÇ TUTMASI EMREDİLİR

Whatsapp Image 2024 02 29 At 13.11.57 (1)
Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/185). (ramazan ayı hakkında bilgi https://islamansiklopedisi.org.tr/ramazan)
 

Muhabir: HALİL ASLAN